Акценти
Начало / Култура / Христо Домусчиев – Бебо изгради мост между поколенията с книга на дядо си

Христо Домусчиев – Бебо изгради мост между поколенията с книга на дядо си

bebo

Известният плевенски актьор Христо Домусчиев – Бебо събра приятели, общественици и любители на словото във фоайето на читалище „Съгласие”, за да представи новото издание на книгата на дядо си „Сенки от стария Плевен”. Театроведът Мариета Георгиева нарече книгата „мъдра и красива” и увери присъстващите, че когато я прочетат, ще имат усещането, че са живели в текста. Тя обрисува автора – Георги Домусиев, като изключително образован за времето си интелектуалец, който получава високи оценки за творчеството си от имена като професорите Александър Балабанов и Иван Шишманов. Приятел на скулптора Ангел Спасов и писателя Никола Ракитин, читалищен деятел, който участва в управата на плевенското читалище „Съгласие”, прокурор, съдия, мълчалив и справедлив човек, чувствителен рисувач на човешката душа и заобикалящия свят – все определения за Георги Домусчиев, споделени от участници в събитието.

Актрисата Мариета Калъпова оживи някои от интересните случки от книгата под съпровода на пианистката Белла Хараламбова. Милтимедия с изгледи от стария Плевен и скулптура на Георги Домусчиев, изработена от Ангел Спасов, допълниха специалната атмосфера на събитието.

bebo2

Виновникът за него – актьорът Христо Домусчиев, сподели с присъстващите и своите причини да преиздаде книгата, в която са включени и неиздавани до момента текстове на дядо му. 70% от причините са чисто сантиментални, като наследник на този именит българи. Не по-маловажно обаче е и убеждението му, че е нужен мост между бъдещето и миналото, защото без приемственост ние сме загубени, отбеляза Бебо. „В Плевен нищо не се е променило – всичко си е същото. Само че ние сме забравили това същото”, сподели той. И добави, че между страниците на книгите се крие голяма мъдрост, което е известно на четящите и летящи хора, събрали се да съпреживеят културното събитие. Актьорът разказа своите спомени за дядо си и каза, че неговото творчество е кантар между живота и смъртта – юристът има голям респект към смъртта и много лирично отношение към живота.

Издателят на духовния диамант Саня Табакова сподели, че е запленена от цялото богатство на случки, образи и факти, които авторът описва. Провокация се оказва желанието й да се запази автентичният език на автора, което пък налага да бъде съставен кратък речник на остарелите думи в края на творбата.

Разговорът за книгата се превърна в топъл разговор за стойностите, мъдростта, приемствеността. „В ежедневието си днес сме станали много агресивни. Някога животът не е бил по-лек, но хората са запазвали нормалното си общуване. Животът на дядо ми е съпътстван с много трагедии, но той запази лиричното си отношение към живота”, посочи Бебо.

bebo3

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...