Акценти
Начало / Култура / Храмов празник днес има най-старата църква в Плевен – „Св. Николай”

Храмов празник днес има най-старата църква в Плевен – „Св. Николай”

Най-старата запазена църква в Плевен – „Свети Николай”, днес отбелязва храмовият си празник. Тя е построена през 1834 г. и е единственият паметник от Възраждането в града ни с национално значение.
На мястото на днешния храм през 13 век бил построен малък параклис от дубровнишките търговци, които често посещавали Плевен. През годините параклисът е многократно опожаряван.  С много усилия през 1699 г. плевенчани успели да получат султански ферман, с който им било разрешено храмът да бъде възстановен. По-късно е построена и по-голяма църква – тази, която стои и до днес. Осветена е на 18 (или 14, според други източници) октомври 1834 г.
Храм “Свети Николай” се превърнал в център на борбата за църковна и национална независимост.  Според някои историци, тъкмо в тази църква през 1869 г. Васил Левски основава първия в страната революционен комитет за въстания срещу робството.
В плевенския храм „Св. Николай” е отслужен тържествен молебен на 11 декември 1877 г. – по случай победата над армията на Осман паша и освобождаването на Плевен, на който е присъствал и руският император Александър ІІ Освободител.
Любопитна особеност е, че камбанарията на църквата е встрани от нея. Тя е построена през 1883 г. недалеч от централния вход на храма. Камбана в нея е дар от финландски търговец.

IMG_4962иконостас-свети николай
Иконостасът в църквата е изработен от орехово дърво от резбари от Тревненската школа. Иконите са дело на брата най-прочутия майстор зограф от Възраждането Захари Зограф – Димитър Христов Зограф. Именно в плевенската църква „Св. Николай” е експонирана една от най-богатите колекции с негови творби – тя включва 68 икони. Останалите икони в храма са рисувани от представители на самоковската школа. Храмът е уникален и с външните си икони – над входа на сградата от запад и встрани от купола на централния неф от юг.
Храмът има чудесна акустика  благодарение на вградените в стените, сводовете и арките на  сградата 462 броя специални глинени гърнета, подарени от плевенски грънчар.
Църквата “Св. Николай” в Плевен е обявена за паметник на културата.

IMG_5238икони-свети николай

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...