Акценти
Начало / Общество / Хората с увреждания търсят подкрепа за достъпна среда

Хората с увреждания търсят подкрепа за достъпна среда

Гласуване за доподписване на всички документи по чл.19 от Европейската конвенция, който е за осигуряване на достъпната среда, организира и в Плевен неправителствената организация Центъра за независим живот. Това съобщи на среща с журналисти Върбан Мончев – плевенчанинът, който спечели дело и води второ именно по критерия за достъпна среда за хората с увреждания.

България е подписала Европейската конвенция, но не и факултативния протокол, с който хората с увреждания може да искат санкции от държавата при неизпълнение на изискването за достъпност на околната среда, обясни Върбан Мончев. Документът определя рамкови норми, сроковете, в които градовете, например, са задължени да осигурат достъпността на обществените, административните или жилищните сгради, без значение дали са ремонтирани или новопостроени. С подписването на въпросния протокол, веднага автоматично започва да тече и срока за привеждане на средата в достъпен за хората с увреждания вид.

Целта на гласуването е да се заостри и привлече вниманието на обществеността, правителството и министър-председателя Бойко Борисов да се довършат процедурите по подписването на пълния пакет документи по Европейската конвенция. А в бюлетините по предстоящото гласуване хората, независимо дали са с увреждания или без, могат да изразят волята си – “за” или “против” идеята са.

Инициативата ще се проведе в 18 града в страната, в Плевен гласуването ще се проведе на 15 и 16 септември, събота и неделя, от 9.00 до 15.00 часа. Урната, в която ще се пускат бюлетините, ще бъде на ул. “Васил Левски” 189, близо до големия фонтан.

След това бюлетините от всички градове ще бъдат събрани в централата на Центъра за независим живот, от където, заедно със специално писмо, ще бъдат внесени при премиера Борисов и при българските евродепутати в Европейския парламент, които са в комисията за социални дейности, уточни Върбан Мончев. Това ще стане на 24 септември, след отбелязването на празника на Независимостта на България, с което хората с увреждания искат символично да заявят и своето право на независимост.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...