Акценти
Начало / Общество / Хората: Оставете ни да живеем спокойно; Министър Йовчев: Ще ви пазим

Хората: Оставете ни да живеем спокойно; Министър Йовчев: Ще ви пазим

Телиш

Повече от три часа продължи днес срещата на вътрешния министър Цветлин Йовчев с жителите на село Телиш. Срещата започна на площада към 9.30 часа, където се беше събрало почти цялото село. Хората искаха да получат ясен отговор ще има ли бежанци в тяхното село. Министър Йовчев се изправи пред хората и обясни, че засега няма категорично решение в бившето ракетно поделение да се прави бежански лагер. Засега има намерение за създаване на такъв лагер, но ако има, той ще е от закрит тип, обяви министърът. Той изтъкна пред събралите се ползите, които може селището да извлече от настаняването на бежанци.  На първо място министър Йовчев посочи, че бежанците ще пазаруват в магизина на селото, а след това изреди, че ще  бъде направен ремонт на моста, който води към базата, рекнструкция на водопроводната мрежа, а също ще бъде създаден полицейски участък и медицинска служба.

Телиш

Млад мъж апострофира, че те винаги са били скромни хора и могат да ядат само хляб и сол, но искат да продължат да живеят спокойно. Оставете ни да живеем спокойно, беше общата молба.

Ще ви пазим, гарантира Цветлин Йовчев. Но спонтанният отговор беше: „Не искаме да ни пазите, искаме да си ги вземете”.

В крайна сметка министър Цветлин Йовчев, кметицата на Телиш Нели Дакова и кметовете на населени места от Община Червен бряг заедно с председателя на Иниициативния кометет Марин Шкодров влязоха в кметството, за да изтовят обща позиция по въпроса.

След това заедно отидоха до ракетното поделение, за да видят на място какво всъщност е направено досега там. Вътре бяха допуснати и представители на местните, както и журналисти.

Там министър Йовчев още веднъж обясни, че засега няма решение на Министерския съвет за настаняване на бежанци в Телиш, а само намерение за това. А такова решение може да бъде постановено, когато всичко тук бъде готово да посрещнем бежанци, обясни той и допълни, че едва тогава може да се коментира и точната бройка на хората, които ще бъдат настанени. Но отрече да бъдат 2 000.

Складовите помещения, в които се подготвят за бежанците видимо не са пригодни. Министър Йовчев обясни, че в тях ще бъдат разположени фургони и палатки. На въпрос как ще бъде осигурено отопление за зимата, той отговори само, че има техническо решение на проблема. Предвижда се също и изграждането на вътрешни прегради. Две са складовите помещения, в които ще бъдат настанявани сирийците, но отворено беше само едно от тях. На другото се виждаше съвсем нов катинар. Местните заявиха, че то вече е пълно с палатки и легла. В близост до складовите помещения са разположени подвижни тоалетни.

Телиш
В складовото помещение ясно личи мухълът, покрил пода и липсата на каквито и да било удобства.

На тръгване хората отново се обърнаха с молба към министъра да не настаняват бежанци в Телиш. Той пък ги призова да чуят и неговата молба, да укротят емоциите си и да се опитат да мислят като патриоти.

След посещението на министър Цветлин Йовчев напрежението в Телиш леко спадна, но съгласие между страните не беше постигнато

Зад тази заключена врата хората твърдят, че вече са струпани палатки и легла
Телиш
Подвижните тоалетни, по една до всяко хале, вече са поставени.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...