Начало / Култура / Хербарии на повече от век и уникална статуетка на Богинята Майка показват в РИМ – Плевен за Нощта на музеите

Хербарии на повече от век и уникална статуетка на Богинята Майка показват в РИМ – Плевен за Нощта на музеите

Тази вечер Регионалният исторически музей отваря врати за поредната Европейска нощ на музеите. От 20 до 24 часа музейните експозиции ще бъдат отворени за свободен достъп.

За посетителите са подготвени и четири изложби. За първи път ще бъдат показани за широката публика 1 500 хербарийни листове, събирани от баща и син  Вацлав и Венцеслав Стрибърни и дарени на музея.  Хербариите са изработени преди повече от век и са съхранили растения от цяла България и Балканския полуостров в периода 1908-1914 г. Според специалистите Вацлав Стрибърни поставя началото на проучването на българската флора. Личният му хербарий е съдържал 4 318 вида растения и е бил откупен от Цар Борис. Сега се намира в Института по ботаника при БАН, разказа историкът Нели Дакова.

Делото на бащата е продължено от сина Венцеслав, който е един от създателите на първия по рода в страната Ловен музей в Плевен през 1923 г.

Хербариите, които ще бъдат показани тази вечер в експозиция „Природа” на музея, са дарени през 70-те години от Ловно-рибарското дружество в Плевен.

Над 200 експоната представя друга изложба под мотото „Градски бит на Плевен от първата поливан на ХХ век”, която е подредена  в І изложбена зала, ет. 2. На огромни фотоси ще може да се проследи благоустрояването на града в европейските концепции. Любопитни ще са и подредените три интериора от градска къща. Те показват как плевенчанинът се е европеизирал, разделяйки се с миндерите и внасяйки мебелировка от Европа – салонни бюфети, кресла и часовници. В онези години часовникът е имал централно място в градския интериор и е бил мерило за престиж. В изложбата са подредени 44 часовници – ръчни, стенни, настолни. Всичките са работещи благодарение на любител часовникар, който е лекар по професия. Два от салонните часовници са били дълго време в Общината в Плевен. Манекени ще представят дамската и мъжката мода, аксесоари и накити.

В експозиция „Традиционен бит и култура” на ет. 1 посетителите ще могат да се запознаят с монетната украса в облеклото от Плевенско. Включени са празнични и невестински облекла, пищно украсени с монети, главно от чужбина. Кайци,нагръдници, престилки, нанизи – общо 21 красиви монетни накити са включени в изложбата.

Съкровищата от Плевенско са подредени в експозиция „Археология”, ет.1. В тази изложба от фонда на музея е извадена златната купа, открита край Белене. Тя е смятана за най-старата открита  тракийска купа. Редом с нея са деветте сребърни съда и една голяма бронзова купа, открити край Бохот. За показ ще бъде извадено и едно от най-големите съкровища в музея – 116 монети.

В специална витрина е поставена много рядка статуетка на Богинята Майка. Плевенският музей разполага с четири такива статуетки, от петото хилядолетие пр.н.ера. Според директора на музея д-р Володя Попов в цял свят не могат да бъдат събрани толкова статуетки от този период, което прави още по-уникален експонатcj. Изложената Богиня Майка и останалите три статуетки са открити при разкопки край Телиш.

По време на Нощта в музея в експозиция „Археология”, ет. 1 ще звучат музикални изпълнения на Чавдар Вълков –  цигулка и Марина Белчева, виолончело. В експозиция „Културен живот на Плевен“, ет. 2 – на Магдалена Начева – пиано и Мария Александрова – флейта, а ученици от класа по ударни инструменти  на Симеон Серафимов в НУИ „П. Пипков“ – Плевен ще се изявят в Първа изложбена зала, ет.

За озвучаването на парка на музея ще се грижи Асен Антонов. Ученици от ПГ по туризъм „Алеко Константинов” – Плевен, отново ще се включат активно в провеждането на Нощта в музея.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...