Акценти
Начало / Култура / ХГ „Илия Бешков“ домакинства на изложбата на иранска художничка

ХГ „Илия Бешков“ домакинства на изложбата на иранска художничка

Художествена галерия „Илия Бешков“ ще бъде домакин на изложбата „Рисунки и живопис“ на иранската художничка Махин Бахтиари. На 16 юли, четвъртък, от 17 часа плевенчани ще имат възможност да разгледат творбите на талантливата майсторка на четката, която за втори път гостува на галерията.
Махин Бахтиари е родена в Техеран, където завършва средното си образование, след което заминава за Германия за обучение по бизнес организация и ръководство. Днес има собствен външнотърговски бизнес в столицата на Иран. Връзките й с България датират от 1970 г., когато се запознава с големите имена в българското изобразително изкуство, опера и класическа музика.
В Плевен тя е впечатлена от Светлин Русев и Георги Борисов, които провокират любопитството към живописта.
Следват самостоятелните изяви в изящното поприще: 2001 г.е първата й самостоятелна изложба в Техеран; участие в три общи представителни изложби в Иран, както и втора самостоятелна експозиция в една от най-реномираните галерии на Техеран през 2008 г.
Днес г-жа Бахтиари е пристрастена към експеримента – работи върху платно както голямоформатни, така и камерни композиции, редува „ал фреско” с багри върху дърво и картон, обича поезията и има своя издадена стихосбирка.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...