Акценти
Начало / Култура / ХГ „Дарение Светлин Русев“ посрещна с нова надежда своя 32-ри рожден ден

ХГ „Дарение Светлин Русев“ посрещна с нова надежда своя 32-ри рожден ден

Щастлива съм да съобщя на гостите и жителите на град Плевен, че днес Художествена галерия Дарение „Колекция Светлин Русев” отбелязва 32 години от създаването си. С тези думи директорът на културния дом Мария Мескин посрещна екипът на ИнфоПлевен в празничния ден.

Колекцията от живопис, графика и скулптура е дарена през 1984 г. от академик Светлин Русев на родния му град Плевен, като към днешна дата наброява 420 произведения на български и чужди автори. Галерията отваря официално врати като такава на 12 юли преди 32 години и до ден днешен плевенчани и гостите на града имат възможност да се запознаят с изкуството на емблематични имена напълно безплатно по волята на дарителя.

„Това дарение е отворена система. Акад. Светлин Русев може да продължи да дарява на своя град, но трябва да се изпълняват клаузите по договора, подписан преди толкова години“, обясни Мария Мескин. Когато договорът е подписан между кмета на Плевен, който и да е той през годините, и дарителя акад. Светлин Русев, е било упоменато, че се предоставя цялата сграда за разполагане на колекцията. Вече 32 години, обаче, се използва само част от сградата. „Доколкото имам уверение, вече се прави всичко възможно от страна на кмета Спартански и неговия екип да се реализира наистина договорът. Щастлива съм, че след толкова много години имаме в лицето на Общината едно желание не само да се помогне и да се съхрани това богатство, но и едно разбиране и грижа, които да се реализират с дела. Проблеми, които много години бяха висящи, се разрешиха много бързо. Те бяха рутинни неща за работата на една галерия, които погледнати от по-общ план може да изглеждат и елементарни, но без тях е трудно да се работи“, сподели директорката на галерията.

ХГ Дарение Светлин Русев 3

Паник бутони и климатици са част от новите придобивки на галерията. И двете са необходими на културния дом, предвид големия брой шедьоври, които съхранява в залите си. „Точно днес, на рождения ден на Колекцията, очакваме монтирането на климатици“, не скри вълнението си Мария Мескин, която обясни, че те са крайно необходими в подкуполното пространство, където е експозицията с графики и скулптури и лятото става горещо като в инкубатор.

ХГ Дарение Светлин Русев 2

В залите на галерията българското изкуство е представено в неговите етапи на развитие от Възраждането до наши дни, а от световното изкуство има творби на автори от 18, 19, 20 век. Сред българските майстори са творби на Илия Бешков, Владимир Димитров – Майстора, Владо Бояджиев, Бенчо Обрешков, Кирил Петров, Дечко Узунов, Мара Георгиева, Ангел Станев, Кирил Мескин. Между световно известните имена са тези на Пикасо, Салвадор Дали, Гоя, Дьолакроа, Дега, Роден. Място в залите на галерията намират цяла експозиция от африканско изкуство, кубински автори, сръбски, мексикански, руски, френски, румънски творци и други. „Любопитно е да се видят как стоят заедно – почти като в Европейския съюз, но много по-мирно и в разбирателство“, шегува се директорката на галерията.

ХГ Дарение Светлин Русев 1

„През годините сме имали много проблеми и предизвикателства. Първо нямаше пари, после влязохме в криза, след това не всеки, от когото зависеше развитието на тази галерия, я оценяваше. Сега вече съм щастлива, че нещата започват да се получават, макар и вече в края на моята кариера“, сподели Мескин. Тя подчерта, че едно от най-ценните неща, е възможността всеки един да се докосне до това изкуство напълно безплатно. „Най-голямата награда за мен е като видя пламъка в очите на излизащите от галерията, като видя учудването им, че точно в това време, точно днес, има човек като акад. Русев, който може да подари такова голямо богатство на родния си град“, не скри директорката на галерията.

ХГ Дарение Светлин Русев 6

Тя разказа, че 32 години са много в борба за оцеляване, но през всичкото това време не е прекъсвал потокът от хора. Имало е и трудни години, но е факт, че галерията продължава своята дейност по съхраняване на културните ценности. Мария Мескин сподели още, че и плевналии идват, но най-често го правят, когато имат гости от други градове. Тя акцентира, че дарението е разположено в един архитектурен шедьовър – бившата градска баня на Плевен. Тя не е турска и не е останала от времето на турското робство, както често плевенчани я представят на своите гости, а е построена от един от най-великите архитекти на България – Никола Лазаров.

ХГ Дарение Светлин Русев 8

Друг любопитен факт за галерията е, че тя е имала само двама директори и те са избирани лично от акад. Светлин Русев. През 1984 година на директорския пост застава известният плевенски скулптор Кирил Мескин, който в живота е половинка на настоящия директор – Мария Мескин. „Кирил Мескин всъщност знае трудностите по опазването на тази колекция. Наистина я пазеше в буквалния смисъл на думата. Много мераци имаше за какви ли не печеливши заведения, но аз наследих една наистина опазена галерия“, сподели съпругата на скулптора, която поема директорския стол през 1995 година.

ХГ Дарение Светлин Русев 5

Въпреки дългите години работа в галерията и всички трудности, Мария Мескин не скри, че е щастлива с екипа си. „Тук не може да дойде случаен човек. Тук няма място за интриги и завист. Тук има място само за любов и душевен трепет към изкуството и тази духовна мисия, която сме поели, защото такива светли места са малко и те трябва да се опазват и отстояват. Наистина съм им благодарна за акуратността, куража, силата, търпението и мъката, защото не получават нужното заплащане, а са предани на каузата на дарителя“, разказа с вълнение директорката. Тя сподели още, че всеки ден и всеки час в галерията е различен, тъй като всяка картина има собствен живот.

ХГ Дарение Светлин Русев 4

„Ако си поставите за цел няколко пъти да минете в рамките на ден през колекцията, ще видите, че всяка картина изглежда по различен начин, с различно излъчване, светлината по различен начин разговаря с нея и тя предава по различен начин своето послание. Едно творчество се реализира, когато намери своя потребител, а ние сме тези потребители. Всяка картина казва нещо на някого, стига да имаме сетива да слушаме, виждаме, разбираме и реализираме това, което сме приели като послание“, сподели Мария Мескин. „Най-хубавото е, че тук синтезът на изкуствата е съвършен и освен експозицията, в галерията се правят камерни концерти, представят се книги, има литературни четения“, подчерта директорката. „Който намери пътя към храма – вратите му са отворени. Нека заповяда в духовния оазис на град Плевен!“, призова пазителката на галерията.

ХГ Дарение Светлин Русев

В деня на 32-рия рожден ден на галерията Мария Мескин пожела на всички читатели на ИнфоПлевен повече светли дни, повече радост в живота, повече материална сигурност, за да могат да усетят духовната искра, която носят, и че тя е същественото, което ги води. „Когато човек е доведен да мисли за хляба за утрешния ден, много лесно забравя светлината на тази божествена искра. Надявам се и пожелавам на всички да съумеят да събудят у себе си светлината и любовта, защото те помагат и в най-трудните моменти на материалния живот“, пожела още Мескин.

ХГ Дарение Светлин Русев 7

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...