Акценти
Начало / Култура / Изложба „Графикатури“ на Иван Газдов гостува в ХГ „Илия Бешков“

Изложба „Графикатури“ на Иван Газдов гостува в ХГ „Илия Бешков“

Изложба „Графикатури“ на Иван Газдов ще бъде открита в ХГ „Илия Бешков“ в Плевен. Петдесетте творби са колекция – дарение от автора на Специализиран музей – Трявна, с която тревненци за втори път гостуват пред плевенска публика. Експозицията ще бъде представена от д-р Петко Петков, автор на книгата за акад. Газдов и негов изследовател.

Акад. проф. д-р Иван Едуард Газдов е роден 1945г. в Ямбол. През 1964 завършва Художествената гимназия в София. През 1970 завършва Художествената академия в София, специалност Плакат при проф. Ал. Поплилов. В периода 1970-1976 е съосновател и художник в първото в България професионално Ателие по графичен дизайн към Центъра по промишлена естетика. Той е професор по плакат в НХА, където за 40 години педагогическа дейност е извел десетки випуски. Дългогодишен завеждащ катедра „Плакат”. През 1978 специализира при проф. Метц в Амстердам, Холандия. Работи във всички области на графичното изкуство. В периода 1999-2003 е ректор на Националната художествена академия.

През 1987 създава свой собствен стил ГРАФИКАТУРА®, регистрирана марка за Европа, с който открива повече от 50 самостоятелни изложби у нас и в чужбина. Участие в Първия международен салон на плаката (единствен) в Гран пале, Париж и Изложба с избрани плакати в 5-те континента под егидата на ООН. Получил е 34 награди, от които 14 международни (от тях 5 са от Япония). афиш Иван Газдов изложба

Големият японски художник Казумаса Нагаи пише за графикатурата: „Аз намирам дълбоко вдъхновение за себе си от вашите велики работи”. Най-известният японски плакатист Шигео Фукуда определя графикатурата като „World`s famouse”.

През 1989 г. в течение на 4 месеца Радой Ралин посещава ателието на художника на ул.”Гурко” 34 в София и взима от него уникално интервю от 243 въпроса, които да бъдат основата на текст от поета за албум за художника. Албум не е издаден, а интервюто е публикувано в документалния сборник с текстове „От и За Иван Газдов” през 2008 г.

Изложбата ще бъде на вниманието на плевенчани на 14 юли от 17.30 ч. в зала „Камерна“ на ХГ „Илия Бешков“.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...