Начало / Здравеопазване / ХАЙФУ Център „Света Марина – Плевен“ дари с рожба още една своя пациентка

ХАЙФУ Център „Света Марина – Плевен“ дари с рожба още една своя пациентка

След успешно лечение на миомна болест с неинвазивната ултразвукова апаратура ХАЙФУ в МБАЛ „Света Марина“ – гр. Плевен, жена роди втората си рожба.

През септември 2014 г. пациентката Виргиния Георгиева е диагностицирана с миомен възел, заемащ голяма част от матката. След направен ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) диагнозата е потвърдена и е доказан миомен възел с размери около 10 см. Лекуващият гинеколог предлага на Виргиния оперативно лечение, което означава отстраняване на матката и невъзможност за повече деца. Въпреки че жената има едно раждане чрез секцио, тя и нейният съпруг желаят второ дете. Тя започва да чете в интернет, търсейки възможности за лечение, които да съхранят шанса й за втора бременност. Попада на информацията за нов апарат за неинвазивно (без разрези) ултразвуково „убиване“ на туморни образувания (ХАЙФУ). Научава, че ХАЙФУ апаратурата за „хирургия без скалпел“ е инсталирана в МБАЛ „Света Марина – Плевен“ и функционира от декември 2012 г. като единствен център в Югоизточна Европа. Търсейки и в международни сайтове пациентката вижда, че методът е доста разпространен и дава много добри резултати при пациенти в нейното положение.

Виргиния се консултира с лекарите, които работят в центъра, и решава да се подложи на лечението. Споделя, че по време на самата процедура е усещала малко затопляне в коремната област и охлаждащия ефект на водата, в която е потопена тази част от тялото й. Но благодарение на леката упойка, пациентката се е чувствала комфортно, поддържайки постоянен контакт с екипа на ХАЙФУ Центъра. Процедурата е приключила за около час и 20 минути. Възстановяването на  пациентката е за няколко часа след това и до вечерта тя е била при семейството си. Виргиния не скрива учудването си от факта, че е излекувана без сериозна травма и разрези. Още първият контролен преглед, месец след ХАЙФУ лечението, потвърждава, че миомният възел започва да изчезва. Максималният му размер е бил 7,5 см, с 2,5 см по-малък от първоначалния. Оплакванията от обилен менструален цикъл били изчезнали, както и съпътстващите силни болки. На седмия месец контролния ЯМР показал отличен резултат – миомният възел е бил унищожен, а „мъртвата“ тъкан в матката била с размер едва 5 см. Следващите контролни прегледи при гинеколозите, които не одобрявали решението на пациентката да се довери на ХАЙФУ лечение, доказали намаляването на възела до 3,5 см. Въпреки това, те продължили да убеждават Виргиния да се подложи на операция. Тогава дошла добрата новина за наличие на естествена бременност, която протичала без проблеми.

На 18.08.2017 г. екип от лекари с ръководител доц. д-р Йордан Попов от Клиниката по Акушерство и Гинекология към УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ – Плевен израждат чрез секцио малката Гергана, която тежи 3 900 гр. Майката Виргиния се чувства отлично и се възстановява нормално. Част от екипа на ХАЙФУ Центъра към МБАЛ „Света Марина“ – гр. Плевен посетиха Виргиния, за да я поздравят. Развълнуваната майка сподели, че повече пациентки трябва да вярват във възможностите на високотехнологичните решения, които предлага съвременната медицина. Доц. д-р Добромир Димитров, д.м.,  Ръководител на ХАЙФУ Център „Света Марина“ – Плевен с гордост уточни, че Виргиния е петата майка на здраво дете след успешно проведено ХАЙФУ лечение, за която екипът е получил обратна информация. Доцент Димитров поясни, че в повечето случаи пациентките не информират лекарите от ХАЙФУ Центъра за бременността си, защото след добрите резултати от лечението на миомна болест или аденомиоза на матката, те продължават да ходят на контролни прегледи при личните си гинеколози. Ето защо, желанието на екипа е да се направи регистър на успешно излекуваните пациентки, които в последствие са забременели и родили „ХАЙФУ бебе“. Доказано е, че ХАЙФУ е най-щадящото лечение за матката и нейния епител, тъй като така се съхраняват в най-голяма степен детеродните функции на жената.

Доцент Димитров коментира, че щастливата майка Виргиния е доказателство за добрите резултати от авангардните методи на лечение, намаляващи травмата за пациента и ускоряващи неговото възстановяване. Той подчерта, че те са възможни единствено при висока степен на информираност и доверие от страна на пациента към новите технологии и към експертизата на медицинските специалисти. Доцент Димитров допълни, че от месец септември 2017 г. ХАЙФУ Център „Света Марина“ – Плевен ще изненада своите пациенти с нови, по-достъпни цени за всички видове процедури „лечение без скалпел“.

На снимката: Екипът на ХАЙФУ Център „Света Марина – Плевен“ и щастливата майка Виргиния Георгиева

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...