Акценти
Начало / Общество / Фолклорният фестивал „Гергьовски люлки” събра изпълнители от Северна България в Левски

Фолклорният фестивал „Гергьовски люлки” събра изпълнители от Северна България в Левски

гергьовден Левски

Първото издание на Фолклорен фестивал „Гергьовски люлки” в Левски събра общо 54 участници – 15 певчески състава, 15 индивидуални изпълнители и 24 танцови състава, от  Северна България. Рано тази сутрин с възстановка на народните обичаи и традиции на Гергьовден започна празничният ден.

гергьовден Левски

Фолклорният фестивал „Гергьовски люлки” – 2014 г. е продължител  на пролетните фолклорни фестивали в община Левски, провеждани в дните между Цветница,  Великден и Гергьовден.  Той е пряк наследник на Фолклорния фестивал „Цветница” – Левски 2012 и 2013 година, но с желание да се установи една постоянна дата за провеждането му.

Гергьовден Левски

Фестивалът има състезателен характер и има за цел да издири, съхрани и популяризира фолклорното ни наследство и в частност на Северняшката фолклорна област, да стимулира културните и образователни институции при работа с различни възрастови групи.

Да съхраним любовта си към българския фолклор, пожела кметът на Община Левски Любка Александрова и даде старт на празника на българския фолклор в град Левски.

Любка Александрова

Фестивалът започна с изпълнения на домакините – фолклорна формация ”Северняшка огърлица”, носител на много отличия, с ръководител Мариета Аспарухова.

Професионално жури с председател доц. Георги Хинов – ръководител на Северняшкия ансамбъл – Плевен, и членове Борислава Симеонова – народна певица, Лилия Цолова –хореограф, и Веселин Личев – диригент, ще оценява изявите на творческите колективи и индивидуални изпълнители.

левски

Фолклорният фестивал „Гергьовски люлки”, организиран от Община Левски, ще продължи през целия ден. Вечерта ще бъдат обявени отличените състави и изпълнители, за които са предвидени много награди.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...