Акценти
Начало / Икономика / Фирма със 100 акта заради забавени заплати

Фирма със 100 акта заради забавени заплати

Над 100 акта са съставили през април трудовите инспектори  само на една фирма заради  забавени  заплати на работници, съобщи днес директорът на Инспекцията по труда в Плевен Владислав Николов. Неизплатените заплати са за януари. От Инспекцията по труда са направили предписания на фирмата да се издължи на работниците, но тъй като те не са изпълнени, последвали актовете. Стойността им тепърва ще се уточнява.

В резултат на намесата на трудовите инспектори през месец март в бластта са били изплатени забавени заплати в размер на 236 408 лв. От Владислав Николов научихме, че продължават съвместните проверки на Инспекцията по труда и  НАП във връзка със забавени трудови възнаграждения и осигурителни вноски. Под постоянно наблюдение са 15 фирми, които често бавят заплатите и осигуровките на своите служители. Проверки по спазване на дадените задължителни предписания за изплащане на трудовите възнаграждения са ежемесечни, уточни още Николов.

Общо 158 проверки са направили през месец март трудовите инспектори в Плевенска област. Констатираните нарушения са 932, като от тях 571 са по Кодекса на труда. Съставените актове са 62, като 50 са по трудовия кодекс, предимно за забавени заплати.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...