Акценти
Начало / Култура / Фестивал „Банатски вкусотии – традициите на моето село” подготвят отново в Асеново

Фестивал „Банатски вкусотии – традициите на моето село” подготвят отново в Асеново

За трета поредна година в плевенското село Асеново ще се проведе фестивалът „Банатски вкусотии – традициите на моето село”. Началото беше поставено през август 2011 г. от група доброволци и стъпка по стъпка фестивалът стана традиция, която запазва и, по-важното, показва традиционните банатски бит и култура, разказа Мария Иванова, секретар на читалище „Петър Парчевич 1927” в село Асеново.

Третото издание на асеновския фестивал ще е на 10 август и за почитателите на вкусните манджи, приготвени по старинни рецепти, за любителите на народното творчество и ценителите на красивите народни носии той ще е истинско преживяване. Фестивалът ще бъде открит в 9 часа, а в 9.30 започва дегустацията на разнообразните банатски ястия. Комисия с председател Иван Звездев ще оцени и награди най-добре представилите се майстори и ще връчи приза „Майстор на банатско ястие”. След празничната литургия в храма „Св. Троица” ще започнат демонстрационните ателиета за приготвяне на банатски специалитети и една от атракциите ще е състецзанието-конкурс „Аз приготвих банатско ястие”.

Тази година ще представим и кулинарната книга „Банатски вкусотии и ястия от другаде…”, в която сме събрали над 100 рецепти от досегашните две издания на фестивала, разказа още Мария Иванова.

Празничната програма ще продължи с етнографски ателиета, които ще позволят на любопитните да надникнат в стра банатска къща и да разгледат етнографската сбирка на читалището.  Празникът ще завърши с открита фолклорна сцена.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...