Акценти
Начало / Култура / Учителка реставрира дантели по снимки от списания от миналия век

Учителка реставрира дантели по снимки от списания от миналия век

Веселка Петрова е историк по образование, но от 30 години насам любовта й към историята се поделя със страстта й към ръчно изработените дантели. Както повечето жени започва да плете на една кука, за да направи нещо красиво за украса в дома си. Постепеннно обаче това се превръща в нейно хоби и Веселка започва да издирва в списания стари образци на дантели и шевици. Достатъчно е само едно ълъче, за да могат чевръстите пръсти на майсторката да претворят за нов живот създаденото преди век от дрги майсторски ръце.

Веселка владее над 15 вида ръкоделни техники, като поанлас, венецианска рязана бродерия, калоферска дантела /известна още като брюкселска дантела/, фриволите, венецианска шита дантела, машинна бродерия. За уменията си тя е получавала не една първа награда от различни конкурси.

В Ясен, където Веселка живее, добре познават майсторството й. Тя е канена да прави изложби по различен повод. От две години задължително участва във фестивала „Традицията среща бъдещето”, организиран от читалище „Просвета” в Ясен.

Тази година на парада на униформите Веселка показа рокля с шевица, творческа реставрация на рисуван модел от списание „Икономия и докинство” от 1935 г. Списанието е от личния архив на  г-жа Бошнакова, която е била директорка на Окръжен държавен архив – Плевен, обясни при представянето на тоалета Веселка Петрова. Миналата година по време на фестивала тя също показва реставрирана българска шевица.

А щандът й тази година, отрупан с майсторски изработени дантели и шевици, предизвика заслужен интерес.

На снимката: Веселка Петрова /вдясно/ и моделът, с който участва в тазгодишния фестивал „Традицията среща бъдещето“

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...