Акценти
Начало / Образование / Учители от НУ „Христо Ботев” споделиха опита си със студенти

Учители от НУ „Христо Ботев” споделиха опита си със студенти

<

Дискусионен форум на тема „Как да станем добри учители“ се състоя в Начално училище „Христо Ботев” в Плевен, информират от школото. В инициативата се включиха студенти и преподавателите на трети курс в специалността Начална и предучилищна педагогика на Педагогически колеж в града. Вече три години НУ „Христо Ботев” е базово и съвместно с учителите студентите правят първите си крачки в професия.

Цветелин Горанов, директор на школото, изтъкна, че бъдещите учители имат шанса да попаднат в училище с добра материална база и на преподаватели с богат педагогически опит, чиито ученици са на първо място в Националното външно оценяване през изминалата 2012/2013 учебна година за област Плевен.

Доц. д-р Теодора Вълова, зам.-директор на Педагогическия колеж,  сподели, че студентите са провокирани за тази дискусия от поредната среща от инициативата „Училище за родители”. След нея у тях са възникнали много въпроси, на които не намират сами отговор. В хода на дискусията преподавателите споделиха как мотивират учениците си да работят с удоволствие и да постигат високи резултати. Те коментираха и  методите и похватите, които прилагат в своята работа, и дадоха отговори на въпросите трябва ли учителят да бъде и приятел на ученика, къде е границата, дали родителят да помага на първокласника, или само да контролира, как се работи в първи клас с деца, които трудно усвояват материала, и с такива, които могат да четат още в детската градина.

Студентите изказаха мнение, че базовото училище е пример за сътрудничество със семейството в момент, в който учителската професия и училището като институция нямат необходимия авторитет в обществото. Чрез анкета потърсиха обратна връзка за своите първи самостоятелно проведени уроци  –  върху какво е нужно да се акцентира, какво са научили учителите от студентите.

Срещата завърши с изводите, че е нужен индивидуален подход към всяко дете, за да се чувства значимо и мотивирано. Педагозите пожелаха на студентите успешна реализация в трудната и отговорна учителска професия.

Снимка: НУ „Христо Ботев“

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...