Начало / Образование / Преподаватели от Спортното училище излязоха на мълчалив протест

Преподаватели от Спортното училище излязоха на мълчалив протест

Учители от Държавно спортно училище „Георги Бенковски” – Плевен излязоха днес на мълчалив протест. Причина за тези действия се оказаха неразбирателства между треньорите в училището и директорът Петър Георгиев. До решението за протестиране се стигнало след като преподавателите в училището изпратили няколко сигнали до различни институции, но положението не се променило. Последният сигнал, който те подали, бил до министъра на младежта и спорта Красен Кралев. В изложението, подписано от 19 учители по спортна подготовка и председатели на спортни клубове в Плевен, чиито състезатели са ученици в ДСУ „Г. Бенковски” – Плевен, те заявяват, че искат категорична намеса за разрешаването на проблема с влошените взаимоотношения с директора Петър Георгиев.
„Неговото управление се характеризира с диктатура, арогантност, обиди, неумение за работа в екип, разделение на работещите, всяване на страх и причиняване на психологически стрес. Това са и причините за нашата нетърпимост към Директора, както и за свикването на събрание на синдикалната организация на учителите по спортна подготовка към СБУ. На това събрание се взе решение да се отправи писмо искане до г-н П. Георгиев, в което сме изложили нашите аргументирани искания. Това наше действие породи преследване, искане на обяснения както от новоназначените учители, така и от опитните професионалисти Марияна Костова и Маню Атанасов“, пише в писмото, изпратено до министъра.
За да се запознае министърът по-добре с влошената атмосфера, учителите са изложили поредица от факти, които да обрисуват подробно създалата се обстановка. Сред тях са постоянната заплаха за дисциплинарно уволнение на учителите специалисти от клубовете с най-добри резултати, подготвили национални състезатели: лека атлетика, карате, акробатика. Според написаното, поради личен конфликт със световния шампион Валентин Тодоров – учител по спортна подготовка – вдигане на тежести, директорът е закрил този спорт. Пак поради влошени лични отношения с председателя на хандбален клуб „Шугър” и хандбалът е бил закрит в Спортното училище. Следват поредица от подобни примери, които са довели до мълчаливия протест на учители и ученици.

протест спортно училище
За да изкажат подкрепа на своите учители, учениците правят група във Фейсбук. Учениците са инициирали и подписка в защита на своите учители по вид спорт.
Учителите по спортна подготовка при ДСУ “Г.Бенковски“, членове на Синдикалната организация при Съюза на българските учители (СБУ), искат изплащане на възнаграждения за учебни часове над минималната норма задължителна преподавателска работа (лекторски часове), които им се полагат по закон и са отразени в Образец 1 за учебната 2014/2015 година, както и за предходната 2013 – 2014 учебна година. Те настояват и платеният годишен отпуск от 56 работни дни и остатъкът от минали години да бъде преразпределен, така че да може да се използва съобразно закона.
Те настояват и за смяна на ръководството на училището. „Решени сме на крайни действия като това – колективно да напуснем Спортно училище „Г.Бенковски”, да бойкотираме приемните изпити през юни и да изтеглим своите състезатели от същото това училище. Така съществуването на СУ „Г. Бенковски” Плевен ще бъде безпредметно, а и без това от Първо спортно училище то се е превърнало в социално училище за хората на директора“, пише още в писмото на преподавателите.

протест спортно училище
От своя страна личното си мнение изказаха и треньорите на децата. Категорично зад тези искания застанаха учителките по волейбол Виолета Антонова и Марияна Костова, треньорката по лека атлетика Ваня Вълкова и учителят по баскетбол Тихомир Милев. „Ние сме достойни хора. Треньорите в град Плевен са известни на всички. Ние сме заслужили майстори. Това са хора, на които снимките висят по всички общини и табла“, заяви първата треньорка на националната гордост Тереза Маринова Ваня Вълкова. „Не можем толкова време да търпим да бъдем тъпкани и обиждани. В нашето училище страхът е на първо място. Това, че хората няма да си намерят работа, ако бъдат изгонени. Искаме да работим в нормална среда“, обобщи още тя.
Потърсеният за коментар директор на училището Петър Георгиев отказа такъв. Той обясни, че негов принципал е министърът на младежта и спорта Красен Кралев и не може да прави изказвания. Очаква се до броени дни и становището на Министерството по повод изпратеното от учителите писмо.

протест спортно училище

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...

2 коментари

  1. Жени Атанасова

    А дали работата на треньорите е ефективна. И къде търсят ученици за своето училище. Сред посредствените и слабите та даже и болни, но само и само да имат ученици тези същите треньори оказват постоянен натиск върху децата, за да ги вземат в училището. Тук не приемат по спортни качества, подборът е за бройка. Че какво спортно училище е това. Директорът е прав. Те работят ли достатъчно. Не, разбира се. Че какво като е бил световен шампион. За треньор може изобщо да не става. Г-н Директор, действай съобразно закона и нормативните документи. СБУ вярвам ще те разберат. Те са точни и интелигентни хора. Подкрепям директора в неговите действия.

  2. Жени Атанасова

    И Министър Красен Кралев ще те разбере, г-н Директор. Той също е достоен министър на спорта и знае кой трябва да се учи в едно спортно училище и кой и как е нужно да преподава и тренира там.