Начало / Култура / Училищата в област Плевен успешно противодействат на тормоза и насилието между учениците

Училищата в област Плевен успешно противодействат на тормоза и насилието между учениците

Училищата в област Плевен имат значителен напредък  в изпълняването на механизма за противодействие на училищния тормоз и успешно се справят с този проблем. Този извод бе направен от зам.-министъра по образованието Милена Дамянова, която участва в работна среща в Плевен на началниците на регионалните инспекторати в страната.

Практиката на подобни семинари е от миналата година и тя дава възможност за запознаване с опита на различни училища и с успешни учителски практики, вече внедрени в българското училище.

Работната среща в Плевен е своеобразна форма на квалификация за началниците на регионалните инспекторати, които имаха възможност да проведат обучение по механизма за противодействие на училищния тормоз и насилие. Механизмът  е разработен през лятото на тази година от МОНМ заедно с представители на неправителствения сектор и е предложен за приложение в училищата.

Зам.-министър Дамянова, подчерта, че проблемът с насилието в училищата няма да се реши за един ден, но е важно да се предприемат стъпките, които постепенно ще доведат до постигане на напредък. „За съжаление на всички нас, резултатите в образователната система идват доста години, след като са предприети конкретните стъпки. Важното е да има приемственост в политиките, да има заинтересованост на всички страни. Защото насилието и агресията не са само проблем на българското училище. Те са проблем на цялото общество. Затова в разрешаването му трябва да бъдат включени абсолютно всички. Проблемът е сериозен, но мисля че сме в правилната посока”, заяви Дамянова и допълни, че възрастните в България трябва да се замислят много внимателно какъв модел за подражание дават на своите деца.

Във втория ден на семинара днес участваха областният управител Иван Новкиришки и заместникът му Тошко Гетов. Преди да започне Панорамата на гражданско образование гостите получиха специални коледни подаръци, изработени от ученици от плевенски училища.

Прочетете също:

Международният фестивал „Шарено петле” отново отваря врати в Плевен (програма)

Шестото издание на Международния фестивал за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле” ще се ...