Акценти
Начало / Образование / Ученичка от ПГРТО – Плевен с трето място на Международния конкурс ”Заедно в XXI век”

Ученичка от ПГРТО – Плевен с трето място на Международния конкурс ”Заедно в XXI век”

Ученичката от 9 клас на ПГРТО – Плевен Снежана Евгениева спечели трето място в Международния ученически конкурс „Заедно в XXI век“, който бе организиран от образователното министерство, фондация „Устойчиво развитие за България“ и се проведе под патронажа на посолството на Руската федерация в България. Конкурсът имаше за цел да стимулира интереса на учениците за запознаване с историята и бъдещето на българо-руските връзки и сътрудничество, да формира в подрастващото поколение чувство на приятелство между народите, а чрез средствата на изкуството да се даде възможност за творческата изява на учениците. Учениците имаха възможност да се представят с рисунки, песни, стихове, есета, реферати и медийни презентации на български и руски език в три възрастови групи: І – ІV клас, V – VІІІ клас, ІХ – ХІІ клас. Приемаха се за участие и творби на български деца, които живеят или учат в чужбина, както и на деца от други държави, информират от училището.

Победителите в конкурса бяха наградени на тържествена церемония на 17 юни в Руския културно-информационен център в София. Снежана Евгениева спечели престижната награда в раздел „Реферати“, възрастова група 9-12 клас. Отличие и благодарности бяха поднесени и на научния й ръководител Мариета Тончева, учител по руски език. И тази година участниците от България бяха от всички 28 области на страната, от над 60 градове и села. Компетентното жури от авторитетни писатели, художници и учени бе затруднено да оцени необичайно многото и с високо качество работи на участниците – реферати, есета, стихове, рисунки, медийни презентации в Международния ученически конкурс „Заедно в XXI век“. Научният ръководител на конкурса доц. д-р Емилия Лазарова представи впечатленията на журито за получените ученически творби.

Тържеството премина в топла, сърдечна обстановка, която се обогатяваше от български и руски песни и танци – поздрав от учениците от 144-о СОУ „Народни будители“, Руския лицей – София, ДВГ „Сладки пуканки“ при Национален дворец на децата и други.

Получената като награда “Енциклопедия Русия: федерални окръзи и райони” Снежана дари на училищната библиотека, за да могат повече ученици от ПГРТО – Плевен да обогатят познанията си за Русия и да използват информацията при подготовката на следващи участия в конкурса.

Снимка: ПГРТО – Плевен

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...