Акценти
Начало / Образование / Ученически клубове проучват и съхраняват народно творчество

Ученически клубове проучват и съхраняват народно творчество

През учебната 2013-2014 година клубовете „Празничен български календар“  с ръководител Галя престилка от народна носия Николова и „Етнографията в нашето съвремие“ с ръководител Румяна Методиева към ДФСГ „Интелект” работят по проект “ Успех“ за съхраняването на изконните ни традиции и обичаи.

Учениците проучват и съхраняват народното творчество с голямо любопитство. Доказателство за това беше и общата им представителна изява под наслов „Великден – най-светлият християнски празник“ . Пред публиката оживяха пролетните обреди, свързани с този тържествен ден. Участниците от клубовете припомниха особеностите на Месни  и Сирни заговезни, Тодоровден, Лазаровден и Цветница. Най-подробно представиха честването на Възкресение Христово. Акцент във възстановката  беше подготовката и подреждането на автентична великденска трапеза. Разказаха за традициите и обичаите през Страстната седмица в различни региони на България.

Учениците показаха, че са се докоснали до символиката на уникалните български традиции, свързани с тези пролетни празници.

Така те не само откриха за себе си богатата духовност на нашия народ, но осъществят приемственост и ще запазят за бъдещето това богатство.

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...