Акценти
Начало / Култура / Плевенската филхармония приключва сезона с камерен концерт

Плевенската филхармония приключва сезона с камерен концерт

Доротея Доротеева

С камерен концерт ще приключи сезона Плевенската филхармония. В програмата е включена „изящна песенна програма”, която ще бъде поднесена от сопраното Доротея Доротеева и пианистката Венета Нейнска.

В тяхно изпълнение ще прозвучат произведения от Хуго Волф, Едвард Григ, Йозеф Маркс, Сергей Рахманинов, Клод Дебюси, Рихард Щраус, Георги Златев-Черкин и други автори. Концертът ще се състои на днес, 27 юни, от 19 часа в зала „Катя Попова

Доротея Доротеева  завършва НМУ „Любомир Пипков” със специалност пиано, след което завършва НМА „Проф. Панчо Владигеров” със специалност  оперно пеене. Следва  4-годишна специализация в оперно студио в Грац, Австрия, където изпълнява партиите Графиня Алмавива в „Сватбата на Фигаро”, Донна Анна в „Дон Жуан”, Първа дама във „Вълшебната флейта” от Моцарт. В следващите няколко години специализира в Академия „Санта Чечилия” в Рим при Мирела Паруто, Рената Ското, Анна Ванди и Чезаре Скартон. Стипендиант е на Райна Кабаиванска в Модена. Участва в постановките „Бохеми”, „Рейнско злато” и „Залезът на боговете” в Софийската национална опера. Лауреат е на множество конкурси, някои от които „Франсиско Виняс” Барселона, „Феручо Талявини” Дойчландсберг, „Комунита еуропеа” Сполето, „Гена Димитрова” Плевен, „Елена Николай” Панагюрище, „Розата на Евтерпа” Карлово, както и на песенния конкурс „Романсиада” София. Изнася множество концерти с разнообразен репертоар в Германия, Австрия, Италия, Китай, Русия и др.

 

Венета Нейнска

Венета Нейнска получава бакалавърската си степен в класа на световноизвестния пианист Джон Пери в Южнокалифорнийския университет. Впоследствие учи с Джоан Хавил в Лондон и Училището за музика и театър „Гилдхол“. Участва в майсторските класове на Имоджен Купър, Алексей Наседкин, Джером Лоуентал и Доминик Мерле. Тя участва и печели редица конкурси за пианисти в света. Сред наградите й са първа награда на Седмия конкурс за пианисти в Ларнака, Кипър; втора награда от конкурса “Кристофър Дюк” в Уотфорд, Великобритания; първа награда в конкурса “Бетовен Храдец” в Чехия; третата награда от конкурса “Александър Тансман” в Лодз, Полша. Нейнска е носител на Почетната стипендия “Габриел Меклер” и City of London Trust. В момента е артистичен директор и вдъхновител на всички проекти на Модо България.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...