Акценти
Начало / Образование / Ученици с над 15 неизвинени отсъствия може да бъдат местени в друга паралелка

Ученици с над 15 неизвинени отсъствия може да бъдат местени в друга паралелка

Правителството прие наредба за държавния образователен стандарт за приобщаващо образование. С нея се въвежда допълнителна възможност за наказване на учениците, които имат над 15 неизвинени отсъствия – това е преместване в друга паралелка, а едва след това изключване от училището, информират от Министерството на образованието и науката. Съгласно даденото в наредбата определение, приобщаващото образование е процес на осъзнаване, приемане и подкрепа на индивидуалността на всяко дете или ученик и на разнообразието от потребностите им чрез активиране и включване на ресурси, насочени към премахване на пречките пред ученето и научаването и към създаване на възможности за развитие и участие на децата и учениците във всички аспекти на живота на общността. То се разглежда като неизменна част от правото на образование.

Наредбата урежда обществените отношения, свързани с осигуряване на приобщаващото образование на децата и учениците в системата на предучилищното и училищното образование, както и дейността на институциите за предоставяне на подкрепа за личностно развитие.

От допълнителни часове се нуждаят и децата, които не владеят български език, както и тези със затруднения в обучението. Часовете ще се провеждат включително и през лятото.

Регламентирана е подкрепата за деца, които са в риск от отпадане от училище, както и тези, подложени на тормоз. Залагат се и дейности за създаване на добър психоклимат в училище – превенция срещу насилието, преодоляване на проблемно поведение, както и награди и санкции за учениците и процедури при евентуални отсъствия.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...