Начало / Общество / Ученици показаха как се пазят традициите живи

Ученици показаха как се пазят традициите живи

Ревю на народни носии, замесване на погача и ръчно направени мартеници бяха само част от проведения в Професионалната гимназия по хранително-вкусови технологии „Луи Пастьор” в Плевен урок по родолюбие. Той премина под наслов „Да запазим традициите живи”, а негов инициатор беше Аксения Нинова – учител в гимназията и председател на Комисията по гражданско образование.

Урокът обединяваше елементи от етнографията, хранително-вкусовите технологии, екологията и здравословното хранене, а негово вдъхновение бяха трите празника – Баба Марта, Освобождението на България и 8-ми март. Гости бяха осмокласници от плевенски училища, а в реализацията участваха всички учители и ученици от клубовете по проект „Успех”: „Здравословно хранене”, „Млад еколог”, „Европа”, „Как да се държа и обличам в обществото”.

Директорът на гимназията инж. Лилия Петкова подчерта, че специалностите „Хладилна и климатична техника” и „Контрол на качеството и безопасност на храни и напитки”  съчетават традиция и новаторство, европейски и български практики и възпитават не само добри специалисти, но и добри хора и истински родолюбци. На всички ученици и учители бяха подарени ръчно изработени от клуб „Как да се държа и обличам в обществото” мартеници, много емоции събуди и ревюто на народни носии от Плевенския край. Учениците бяха направили и акростих на името България.

Участниците в нетрадиционния урок подредиха битов кът със събирани от самите тях автентични предмети. Присъстващите видяха презентации за традиционното българско облекло и ролята на жената в неговото изготвяне и в семейството, както и материал за  здравословното хранене с етнографски поглед към постенето и вегетарианството.

Фон и акцент на урока представляваше отрупана с плодове, зеленчуци, здравец синия, а Анна от 9 клас показа традиционна технология за приготвяне на хляб като замеси погача в копаня.

Накрая учениците подариха на инж. Петкова приготвената от тях погача, защото „от хляба никой не е по-голям”.

Прочетете също:

Удължен е срокът за избор на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд – Плевен

Общински съвет – Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете по обявените допълнителни процедури за ...