Акценти
Начало / Общество / Сметките и ЕРП-тата като стимул за творчество

Сметките и ЕРП-тата като стимул за творчество

Високите сметки за ток и всенародните протести вместо повод за политически коментар станаха извор за творческо вдъхновение за един от членовете на Общински съвет Плевен. Проф. Константин Мутафчиев представи поредната си творба – този път не в мерена реч, а тип фейлетон, със заглавие „Диалектическият метод на Хегел в действие”.

Главните герои Гошо и Пешо са поставени в стандартна ситуация – в беседката пред блока нищят детайлите във фактурата за тока и недоумяват коя такса за какво точно се взима. И стигат до диалектическия метод на Хегел, според който „всички неща в нашия свят се намират във взаимна връзка и развитието им става чрез противоречие”. Така се оказва, че борба между две африкански племена на религиозна основа води до повишение на цената на олиото в България, обясняват героите. И още – че хремата на някой емир от Персийския залив повишава стойността на горивата у нас, а след оставката на папата може да се чака отново … вдигане на цените в родината ни.

„Де кривак, де! – гневи се Гошо. – Ами то като сме разграден двор без кучета, какво искаш?”

„Темата е актуална, нещата са натрупани във времето и всичко опира до това да има яснота – как се формират цените в България. Не само тези на тока, а за това как се формират цените на всички стоки и услуги у нас, при които наблюдаваме необосновано повишаване от дълго време”, обясни идеята си самият автор на фейлетона.

В края на миналата година проф. Мутафчиев представи в съновидение програмата за чист и приветлив Плевен и призова съветниците да я приемат, а в началото на 2013-та издаде малка книжка за подаряване „Вместо мемоари”.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...