Начало / На фокус / Учение стресна малко плевенчани днес (снимки,видео)

Учение стресна малко плевенчани днес (снимки,видео)

В 9.30 часа днес в центъра на Плевен зазвучаха сирени на пожари колии линейки. Районът около сградата на Община Плевен беше отцепен, служители бяха изведени навън, а от третия етаж на сградата излизаше дим.

Картината е част от провелото се днес общинско учение на тема „Дейност на Щаба за изпълнение на Общинския план за защита при бедствия, органите за управление и силите на Единната спасителна система /ЕСС/ при възникване на земетресение и тежък железопътен инцидент с товарна композиция, превозваща опасни вещества и материали, на територията на община Плевен”.

В хода на учението беше създадена ситуация след силно земетресение, в резултат на което са повредени и разрушени жилищни и обществени сгради в много от населените места, сериозно засегнати са електропреносната и ВиК-мрежата. От земетресението е засегната и административната сграда на Общината, където са се срутили част от вътрешните стълби между 3 и 4 етажи, както и източната част на покрива. На четвъртия етаж е възникнал пожар и има блокирани служители, които не могат да се евакуират. При тази ситуация е пострадала жена, която беше изнесена на носилка и откарана за лечение в УМБАЛ – Плевен.

Най-тежка ситуация в град Плевен е създадена от активизирало се свлачище в района на улиците „Цар Самуил”, „Тодор Табаков”, „Бяло море” и „Дряново”, в близост до НУ „Единство”. Там са срутени жилищни сгради и има съмнения за затрупани хора. В Щаба за изпълнение на общинския план за защита при бедствия и аварии беше подадена информация за петима пострадали в този район, от които едно момиче в безсъзнание, едно момче с наранявания на ръката. Пострадалите са откарани в УМБАЛ-Плевен. В срутената жилища сграда в близост до НУ „Единство” нямаше данни за затрупани хора. Изчакваха се екипи с кучета, за да се издирват евентуално затрупани под развалините. На 100 човека са раздадени хранителни пакети и вода.

Учението продължи железопътна гара Плевен-запад /Стара гара/, от където има подаден сигнал за възникнал инцидент с товарна композиция, превозваща опасни вещества и материали. По първоначални данни са дерайлирали цистерни с петролни продукти, някои от които са с пробойни. Възникнал е пожар, граждани са тежко пострадали. В района на катастрофата се наблюдава формиране на облак, който под въздействие на вятъра започва да се придвижва към жк „Сторгозия”.

Учението премина при изключителна организация, в него се включиха и доброволци на Община Плевен и от Младежката организация на БЧК – Плевен.

Заради учението от 9 до 11 часа сградата на Община Плевен беше затворена за посетители.

Следваща Предишна

Следваща Предишна

 

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...