Начало / Образование / Учебната компания от СОУ „Пейо Яворов“ Плевен отново трета в България

Учебната компания от СОУ „Пейо Яворов“ Плевен отново трета в България

СОУ П. Яворов - ученическа компания

При участието си в Младежки бизнес форум  „Изгряващи звезди”2014 , проведен в гр. София на 5 и 6 юни 2014 г. в Интер Експо Център, учебната компания „Джуниър Пингуинс” от СОУ ”Пейо Яворов” завоюва трето място. Организатор на националната проява, чийто патрон е президентът на България Росен Плевнелиев,  е фондация Джуниър Ачийвмънт България.

Възпитаници на училището за трети път са носители на бронза. След успехите на млади предприемачи през 2010 и 2012 г., тазгодишните медалисти са Александър Стоенчев, Лилия Лазарова, Наталия Петрова, Теодора Гангова и Катрин Маринова, а техен ръководител е преподавателят по икономически дисциплини Иван Бенков. Отборът на „Яворов” представи и защити достойно едногодишната си дейност по програма ”Учебна компания”, която е и най-добрата програма за практическо бизнес обучение.  Националната надпревара за „Най-добра учебна компания на България” е сред най-напрегнатите състезания  по Икономика и Предприемачество за учениците от училището, обучаващи се в технологичния профил „Предприемачество и бизнес”.

Мениджърският екип на „Джуниър Пингуинс” заинтригува журито и останалите присъстващите на форума с иновативно предложение на влагоабсорбиращи продукти, предназначени да намаляват атмосферната влага в жилищни помещения, офиси, автомобили и да  възпрепятстват образуването на кондез и мухал. Учениците убедителното представиха специално разработените от тях  Декоративни влагоабсорбатори за многократна употреба „Пингвин”. Благодарение на високата абсорбционна способност  на  вградения в тях силикагел, поместен в алуминиев контейнер, след насищане с вода потребителят  може да го просуши и използва отново. Втората група продукти на  ученическата фирма са т.нар. „чорапчета за сухи крачета”, които поглъщат натрупаната през деня влага в обувките. Поставени в тях те действат през нощта, а специалната добавка на активен въглен отстранява и неприятния им мирис.

грамота СОУ П. Яворов

За да получат право на участие  в състезанието, яворовци достигнаха след сериозен кастинг между 150 действащи учебни фирми в България, 60 от които участваха в четирите регионални полуфинала  и безпорната  победа на „Джуниър Пингуинс” на регионалното  изложение за Северозападна България в Плевен.

В оспорвана надпревара на националния финал бяха представени 31 учебни компании с различен предмет на дейност. Динамичната програма на двудневното състезание включваше презентация на сцена, представяне на щанд, обстойно интервю с десетчленно жури от експерти, бизнесмени и представители на държавната администрация, срещи с преподаватели, конкуренти и гости на изложението.

След напрегната и емоционална борба, младите предприемачи на СОУ ”Пейо Яворов” заслужено получиха признанието на журито и бяха официално наградени с грамота, бронзови медали и предметни награди в заключителния етап на форума. След завръщането им те бяха приети от Директора на училището г-жа Мариана Грънчарова, която ги поздрави за високото постижение и им пожелала нови и още по-високи успехи.

Статията подготви  Иван Бенков, преподавател в СОУ ”Пейо Яворов”

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...