Акценти
Начало / Образование / Резултатите от матурите в Плевен показват тенденция за повишаване на средния успех

Резултатите от матурите в Плевен показват тенденция за повишаване на средния успех

тест

Общият среден успех от матурите във всички училища на област Плевен е добър 4.15. Като резултатите показват, че по всички учебни предмети се наблюдава тенденция за повишаване на средния успех. Това коментира началникът на Регионалния инспекторат по образованието Албена Тотева ден след излизането на официалните резултати от държавните зрелостни изпити.

За сравнение в страната най-високият среден успех от матурите тази година е 4.94, постигнат от учениците в област Кърджали.

Най-висок среден успех в област Плевен зрелостниците са показали по испански език – 5.64, по химия – 5.46 и по италиански език – 5.22. Албена Тотева отбеляза, че успехът по химия е увеличен с близо една единица в сравнение с миналата година.

Най-нисък е общият среден успех от матурата по география и икономика – 3.70.  На задължителната матура по български език и литература са се явили 2 106 дванадесетокласници, които са постигнали среден успех 4.10. От тях 219 са изкарали отлични оценки в интервала 5.50-6.00, като пълните шестици са 12. Броят на двойките по български език е 167.

На матурата по математика са се явили 136 зрелостници, като средният успех от този държавен изпит е 4.73. Отличните оценки тук са 43, а пълните шестици – 9, и има само 6 двойки. По останалите предмети средните резултати са следните: история – 4.14, физика и астрономия – 4.43, биология – 4.24, философски цикъл – 3.77, английски език – 4.80, френски – 4.77, немски – 4.91, руски – 4.91.

Най-голям брой пълни шестици зрелостниците от област Плевен са изкарали по биология и здравно образование – 37, а общият брой на отличните оценки от този зрелостен изпит е 154. Без нито една слаба оценка са явилите се на матура по химия, и по всички езици с изключение на английския, където слабите оценки са 9, затова пък пълните шестици са шест.

По училища с най-висок успех от всички зрелостни изпити са Математическата гимназия  със среден успех 5.42 и Езиковата гимназия – с 5.13.  В шестицата са още СОУ „Неофит Рилски” – Кнежа, СОУ „Д-р Петър Берон” – Червен бряг, СОУ „Иван Вазов” – Плевен и ДФСГ „Интелект” – Плевен.

В страната с най-висок среден успех е Американският колеж – 5.75, следван от Испанската гимназия – 5.73.

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...