Акценти
Начало / Общество / Участници в благотворителен маратон идват в Плевен да засадят фиданка

Участници в благотворителен маратон идват в Плевен да засадят фиданка

ginko

Участниците във второто издание на благотворителния ултрамаратон “1000 Balkan Charity Challenge” пристигат в Плевен след минути, информираха от Българската асоциация за лица с интелектуални затруднения (БАЛИЗ) – Плевен. Те ще засадят фиданка „Гинкобилоба” в Градската градина.

Основната цел на маратона е да се съберат средства в подкрепа на благотворителни каузи. Фирми и граждани са поканени да подкрепят 6 каузи в България, една от които е на БАЛИЗ, и 12 в Румъния. Те са внимателно подбрани от организаторите и включват критични социални сфери като грижа за деца и възрастни с увреждания, самотни възрастни хора, образование, развитие на таланти, подкрепа на бедни хора. Първият ултрамаратон привлече подкрепа в размер на 24  000 eвро. Даренията за различните каузи се събират чрез специално създадена онлайн платформа: www.1000balkan.com

Българската асоциация за лица с интелектуални затруднения (БАЛИЗ) участва в национална благотворителна кампания за набиране на средства, като средствата са необходими за хипо- и водна терапия за децата. И двата метода оказват позитивно влияние и допълват терапията при деца с аутизъм, психични проблеми, умствена изостаналост, двигателни нарушения, парези и др. Цената на една година хипотерапия за децата в центъра е 4 800 лв. (по 4 посещения на месец), а за една година водна терапия – 2 400 лв., пресмята ръководният екип на БАЛИЗ.

Асоциацията е една от големите национално представени организации на хора с увреждания. Центърът за деца с увреждания, подкрепян от БАЛИЗ  – Плевен, има капацитет 30 деца и младежи, но в момента реално работи с около 50. Семействата имат достъп до почасови грижи, логопедична, трудотерапевтична и рехабилитациона дейност, организация на свободното време и транспорт. Услугите са държавно делегирани, т.е. са безплатни за родителите.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...