Акценти
Начало / Култура / Петър Бънов: Надявам се да започнем нови археологически разкопки на крепостта „Сторгозия”

Петър Бънов: Надявам се да започнем нови археологически разкопки на крепостта „Сторгозия”

крепост "Сторгозия"

След извършените ремонтни дейности около крепостта „Сторгозия” се надявам да имаме възможност да започнем нови археологически разкопки на обекта. Това съобщи днес Петър Бънов, ръководител на отдел „Археология” на Регионалния исторически музей в Плевен. По думите му има достатъчно податки, за да се започнат нови проучвания, които да разкрият нови археологически структури. При разчистването на терена при изпълнение на дейностите по проекта, по който беше облагороден районът около крепостта, са открити основи на зидове и постройки, обясни Бънов

Той припомни, че археологическите проучвания  на крепостта „Сторгозия” са започнали в  началото на 20-ти век – 1903-1905 г.,  и са продължили до 1915 г. По време на войните проучванията спират и  през 60-те години на миналия век работата по обекта е възстановена и тогава са извършени реставрациите по него.

 За съжаление голяма част от крепостните стени са унищожени през годините, тъй като са били източник на обработен каменен материал за строителството. „С материал от „Сторгозия” е строена крепостната стена , останки от която се виждат край оградата на Регионалния музей, както Куршум джамия, намирала се в центъра на Плевен”, разказа Бънов. . За последно камък от крепостта е използван при строителството на обществени сгради и павирани улици около 30-те години на миналия век. Крепостните стени, които днес посетителят може да види са оцелели, защото са били по-дълбоко затрупани. А първоначално височината им е била до 6-8 метра.

Новите археологически разкопки ще са насочени към разкриване на жилищни сгради от подградието, към което крепостта се е разширявала през годините. „В подножието й вече са откривани останки от обществена сграда с мозайки. За съжаление има планове на сградите и рисунки на мозайките, но няма данни къде точно са се намирали”, обясни археологът.

Според него възобновяването на проучванията само ще увеличи археологическата стойност на крепостта „Сторгозия”, в която се намира една от най-големите базилики в България за онова време.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...