Начало / Общество / Утре става ясно колко дървета спасиха плевенчани от изсичане

Утре става ясно колко дървета спасиха плевенчани от изсичане

От сутринта на площад „Възраждане” се изви дълга опашка от желаещи да се включат в инициативата „Стара хартия за нова книга”.  Потокът от деца и техните родители явно няма секна до 14 часа, за когато е обявен краят на акцията.

„Активността е страхотна. Получи се един истински празник и се надявам тази инициатива да стане традиция за Плевен”, сподели Мила Алексиева от „Екопак – България”, които са организатори на събитието с подкрепата на Община Плевен и Регионалната библиотека „Христо Смирненски.

От нея научихме, че само за два часа са напълнени над 12 контейнера с хартия. Точно колко килограма стара хартия са били предадени и колко дървета са спасили плевенчани от изсичане ще стане ясно утре.

През 2018 г. домакини на инициативата „Стара хартия за нова книга” освен Плевен са Бургас, Хасково, София, Русе, Пловдив. Кампанията  дава възможност на децата да научат повече за рециклирането на хартиените отпадъци, да разберат как да пазят природата и да събират разделно отпадъците.

Срещу предадена поне 5 кг стара хартия за рециклиране, децата получаваха нова детска книга по избор, както и подаръци от партньорите на празника. Както всяка година, кампанията има литературна тематика, вдъхновена от популярна детска книга. В настоящото издание малчуганите имаха възможност да влязат в „дрешника“ на приказния свят на Нарния, където ги очакваха книги от поредицата „Хрониките на Нарния“ на Клайв С. Луис, осигурени от издателство „Труд“, основен партньор на инициативата. Децата, донесли допълнителни 5 кг хартия, получаваха втора книжка на екотематика.

В часовете на инициативата бяха раздадени много награди, звуча музика, имаше танци и много забавления, които събраха не малко публика около сцената на централния площад в Плевен.

Средствата от събраната стара хартия в петте града ще бъдат използвани за ново издание на книгата на „ЕКОПАК България“ АД.

Началото на каузата „Стара хартия за нова книга“ бе поставено на 15 септември 2013 г. За петте години в инициативата са се включили близо 26 250 деца. Малчуганите заедно със своите родители са предали за рециклиране 133 тона хартия и са получили 29 600 книжки. Спесени от изсичане са 1730 дървета. От 2015 г. инициативата се превърна в национална и до този момент е преминала през градовете Пловдив, Бургас, Варна, Хасково и Русе.

 

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...