Акценти
Начало / Здравеопазване / Успешно справяне със стреса посредством хипноза и автогенен тренинг

Успешно справяне със стреса посредством хипноза и автогенен тренинг

 Динамично ежедневие. Малко време. Много отговорности. Много информация. Стрес. Стресът е нормална част от живота, но за някои може да е толкова силен, че да причини сериозни здравословни, емоционални и дори соматични проблеми.

Как можем да понижим нивото на стрес и да се научим да го управляваме? Хипнозата е ефективен метод за редуциране на стреса. Съществуват митове за хипнозата – за загуба на контрол, за властване на терапевта над хипнотизирания чрез правене на внушения против волята му. Истината е, че по време на хипноза не се губи контрол нито над разума, нито над поведението или действията. Вие можете да бъдете хипнотизиран само и единствено, ако поискате, в противен случай няма как това да се случи. Вие може да вземате решения и не може да ви бъдат направени внушения, които противоречат на вашите ценности и морал.

Медицинските общества отдавна са приели терапевтичното значение на хипнозата. Ефикасен метод за релаксация и справяне със стреса е автогенния тренинг. Автогенният тренинг е ефективна, съпътстваща лечението, техника при безсъние, вегетативни нарушения, притеснение, безпокойство, тревога, неврози, натрапливости, депресивни състояния, хипертония, стенокардия, състояние след сърдечен инфаркт, стомашно-чревни заболявания, климактериум и други. Автогенен тренинг може да се използва и за въвеждане в хипноза. По време на хипнотичната сесия се използва и визуализация. Целта на вашата терапия с хипноза е да се научите да реагирате в стресови ситуации без да покачвате излишно напрежението и да се научите как да контролирате стреса. Някой повишава тон, изпуска нещо, чува се трясък. Чувате клаксон. Вие подскачате. Несъмнено в ежедневието това ви се случва често. Несъразмерната реакция на тези стимули говори за това, че вие сте под стрес. С помощта на терапевта можете да направите така, че да приемете шумните дразнители само като сигнал за опасност, но без това да нарушава спокойствието и чувството ви за преценка. Неизменно всеки от нас преживява такива ситуации, които за други хора може и да не са толкова стресиращи, но у нас предизвикват напрежение от първа степен. Често това напрежение може да влоши преценката ни в конкретната ситуация и да постъпим по не най-адекватния начин. Ето защо, освен от чисто здравословна гледна точка, е добре да отработим такива ситуации и да можем да действаме рационално и с увереност.

Служители, които работят с много хора, хора с натоварено ежедневие, хора с много отговорности, хора с динамичен живот, жители на големи градове с натоварен трафик, всички те са изложени на постоянен стрес. Само няколко сесии и прилагането на наученото у дома могат да отдалечат стреса от вас и да забравите какво е това безсъние, главоболие или напрежение, причинено от стрес.

В МБАЛ „Св. Панталеймон” – Плевен психолог може да ви помогне да се освободите от стреса чрез хипноза.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...