Начало / Образование /  Успешно представяне на ученици от ПГТ „Проф. Цветан Лазаров“ – Плевен в Национално състезание по машиностроене

 Успешно представяне на ученици от ПГТ „Проф. Цветан Лазаров“ – Плевен в Национално състезание по машиностроене

На 10 и 11 март в Горна Оряховица се проведе Национален кръг на Национално състезание „Най-добър техник в машиностроенето”. Домакин на надпреварата за седемнадесети път е ПТГ „Васил Левски”.

На официалното откриване на състезанието зам.-министър Мария Гайдарова прочете поздравителен адрес от името на министъра на образованието проф. Николай Денков. Гости на националната надпревара бяха и инж. Розалия Личева, началник на РУО – Велико Търново, Милена Николова – директор на дирекция „Образование, култура, младежки дейности и спорт, социални дейности и здравеопазване, международни връзки”, представители на технически университети от страната.

Учениците решаваха тест от 40 въпроса и две приложни задачи. След проверка, комисия определи най-добрите в индивидуалната и отборна надпревара. Отборът на ПГ по транспорт – гр. Плевен беше представен от учениците Георги Цветелинов Дилчев – 12 клас, Веселин Дамянов Василев – 10 клас и Детелин Искренов Цоков – 10 клас. Ръководители на отбора бяха инж. Катя Ралчева – старши учител и инж. Найден Найденов – зам.директор по учебно – производствената дейност.

За пореден път училището доказа, че качественото образование и професионална квалификация се свежда не само до усвояване на знания и умения, но и до развитие на личността чрез създаване на условия за изява на нейните творчески и индивидуални способности  и доказване чрез успешно участие в състезанията по професиите.

За гордост на учители и ученици, в оспорваната надпревара, отборът на Професионална гимназия по транспорт „Проф. Цветан Лазаров“ – Плевен се класира на призовото Второ място /при участващи 42 отбора на професионални гимназии/, а ученикът Георги Дилчев от 12 клас грабна заслужено Третото място в индивидуалното класиране /при участието на над 90 ученици – състезатели от цяла България/. Победителите в надпреварата получиха купа, медали и награди от МОН, от Фондация „Милен Григоров”, техническите университети и спонсори. За отличното си представяне в състезанието учениците – състезатели ще получат сертификати за прием без приемен изпит в Техническите университети в страната.

Докато учениците решаваха своите задания, представителите на професионалните гимназии и технически университети, заедно с гостите имаха възможността да дискутират бъдещето на професионалното образование в България. Зам.-министър Гайдарова увери, че министерството е решено да наблегне на дуалната система за образование и работа. Тя подчерта, че е много важно да се чуе гласът на бизнеса и приемът да се съобрази с потребностите на индустрията в съответните региони.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...