Акценти
Начало / Крими / Условни присъди за сирийците, които се опитаха преминат незаконно границата при Никопол

Условни присъди за сирийците, които се опитаха преминат незаконно границата при Никопол

ферибот никопол

Районна прокуратура – Никопол е сключила споразумение с деветимата сирийски граждани, които на 27 май тази година бяха заловени при опит да преминат незаконно границата при ГКПП Никопол – ферибот. По бързото производство е сключено споразумение за решаване на делото в досъдебна фаза между РП Никопол и всички обвиняеми лица. С определение на РС Никопол споразумението е одобрено. На всички сирийски граждани е наложено наказание „Лишаване от свобода” за срок от 6 /шест/ месеца, като на основание чл.66 ал.1 от НК изпълнението му е отложено за срок от 3 /три/ годин, съобщават от пресцентъра на Окръжна прокуратура – Плевен. Осем от сирийските граждани ще трябва да платят и по 100 лева глоба, а за деветия, който е непълнолетен, глобата е заменена с наказание „обществено порицание”.  Осъдените сирийски граждани са транспортирани до специализиран дом за временно настаняване на чужденци – кв.Бусманци, гр. София.

На двамата български граждани – шофьора на микробуса и неговия спътник,  е наложено наказание „Лишаване от свобода” за срок от 8 /осем/ месеца, като спрямо единия наказанието е отложено за срок от 3 /три/ години.

Деветима сирийски граждани бяха открити в специално пригоден тайник в хладилен микробус при опит да излязат от страната  при ГКПП Никопол. Микробусът превозвал  100 касетки с кисело мляко. При проверката  граничните полицаи забелязали конструктивни изменения на страничната врата на товарния отсек и кабината и отклонили микробуса за щателна проверка. Така открили тайника между предния борд на товарния отсек и гърба на шофьорската кабина. Достъпът до него се осъществявал през тавана на микробуса под хладилния агрегат.

Прочетете също:

Прокуратурата в Плевен започна разследване за открити 9 млн. къса незаконни цигари на ГКПП Никопол

Под ръководството на Районна прокуратура-Плевен се провежда разследване по досъдебно производство за открито голямо количество ...