Акценти
Начало / Общество / Униформени обясниха на ученици как да се движат безопасно

Униформени обясниха на ученици как да се движат безопасно

“Час на полицая” се проведе днес в Начално училище “Христо Ботев” Плевен по инициатива на директора на училището Цветелин Горанов и гл. инспектор Йордан Дундаков – началник сектор “КАТ – Пътна полиция” към ОД на МВР Плевен.

Полицай Д. Алексиев и полицай М. Миланов запознаха учениците с правилата за безопасно движение – пресичане на светофарна уредба, на пешеходна пътека. Те обърнаха внимание на децата и през есенно-зимния сезон да обличат по-светли дрехи, защото рано сутрин, когато тръгват за училище, е все още тъмно.

Униформените припомниха и правилата за движение в група – учениците да са хванати за ръка, в колона по двама, като първият и последният от колоната да са със сигнални жилетки и да носят флагче, стриктно да изпълняват указанията на учителите – ръководители на групата. Служителите на реда бяха атакувани и с множество въпроси, които вълнуват децата, част от които бяха на каква възраст ще се возят без детско столче, както и как да станат полицаи, за да имат радиостанция.

Децата са активни участници в движението и отговорност за тяхната безопасност на улицата носим всички ние – родители, учители и водачи, обясни идеята директорът Цветелин Горанов. Изграждането на безопасно поведение може да бъде постигнато чрез ситуации, в които обучаваните се учат да разбират, прилагат, оценяват и управляват практически умения, необходими им в съвременната пътна обстановка. А те се формират главно чрез упражнения, тренировки и личен опит. Затова по традиция в НУ “Христо Ботев” се провежда този “Час на полицая”, в който лектори са униформени служители. Това е етап от реализирането и на крайната цел на възпитанието и обучението по безопасност на движението на учениците – изграждане на умения за безопасно поведение по пътищата.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...