Акценти
Начало / Здравеопазване / Уникални номера предоставят на лечебните заведения заради електронните болнични листове

Уникални номера предоставят на лечебните заведения заради електронните болнични листове

електронен болничен лист

От 1 януари 2015 г. започва издаването на електронни болнични листове. В тази връзка от началото на месец декември  тази година НОИ предоставя на лечебните заведения уникални номера за осъществяващите дейност в тях лекари и лекари по дентална медицина и ЛКК. Уникалните номера ще се предоставят  по искане, подадено онлайн. За целта на интернет страницата на НОИ и на териториалните му поделения  в страната има достъпно уебприложение. Това информира Галина Станимирова, шеф на ТП на НОИ в Плевен.

Уникалният номер е необходим за електронния регистър, в който ще се представят и съхраняват болничните листове от началото на следващата година, обясни Станимирова. Тя обърна внимание още, че от 1 януари 2015 год. има утвърден нов формуляр болничен лист,  който ще се издава и представя в ТП на НОИ от органите на медицинската експертиза. Новият формуляр може да бъде видят в приложение № 3 към чл.13, ал.1 от Наредбата за реда за представяне  в НОИ  на данните  от издадените болнични листове и решенията по обжалването им.

Регистрираните в ТП на НОИ по реда на Инструкция № 1 от 2011 г. за работата и отчетността с болнични листове за временна неработоспособност лечебни заведения, не е необходимо да се пререгистрират. Те могат да подават искане по всяко време без ограничение за броя на необходимите им уникални номера. За предоставяне на данните и за получаване на достъп до данните в регистъра, органите на медицинската  експертиза трябва да се регистрират като потребители на уебуслугите онлайн чрез уебприложение, достъпно през интернет страницата на НОИ. За регистрацията трябва да притежават валидно удостоверение за квалифициран електронен подпис на физическо лице или леч. заведение, издадено от акредитиран доставчик.

Повече  информация, свързана с Електронния регистър на болничните листове може да намерите на Интернет страницата на Националния осигурителен институт, в рубриката е-услуги.

След приключване с издаването на болнични листове на старите бланки, от януари следващата година  целите кочани с неизползвани бланки болнични листове могат да се връщат в ТП на НОИ, като средствата за закупуването им ще бъдат възстановявани, уточни още Галина Станимирова.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...