Акценти
Начало / Култура / Творци от Балканите и Русия на творческа среща в Плевен

Творци от Балканите и Русия на творческа среща в Плевен

За девети път Плевен ще бъде домакин на Международната писателска среща „Побратимени светове”. От 28 май до 1 юни среща ще си дадат поети и писатели от Албания, Босна и Херцеговина, Сърбия, Гърция и Русия. Тържественото откриване на писателския форум ще е на 28 май от 17 часа в ХГ „Илия Бешков” с концерт на Общински хор „Гена Димитрова”, хор „Звъника” и Северняшки ансамбъл „Иван Вълев”. Тогава ще се представят и всички участници, като всеки ще има възможност да прочете своя творба на родния си език, научихме от Лалка Павлова, председател на Дружеството на писателите в Плевен, което е организатор на срещите.

В продължение на четири дни са предвидени разнообразни прояви с участието на 12-те гостуващи писатели. Любопитна ще е вечерта на поетите астрономи, които ще представят поезия на космическа тематика. В последните години се стремим да превърнем тези срещи в нещо повече от четене на собствени произведения, затова организираме и дискусии, обясни Лалка Павлова. Тази година дискусията ще е на тема литературния превод. Очакваме експозето на Милена Лилова, преподавател в Софийския университет, да предизвика полемика с нейната позиция да омаловажава преводите, които Валери Петров е направил на сонетите на Шекспир, разкри Лалка Павлова.

По традиция писателската среща ще завърши с издаване на сборник, в който ще бъдат представени всички гости с кратка биография и произведение.

Писателската среща „Побратимени светове” се организира под патронажа на Община Плевен и е посветена на 35 години от създаването на Дружеството на писателите в Плевен.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...