Начало / Култура / Уникална изложба пренесе плевенчани в ателиетата на тревненските зографи (снимки)

Уникална изложба пренесе плевенчани в ателиетата на тревненските зографи (снимки)

Уникалната изложба „В ателието на тревненските майстори“ бе представена тази вечер в ХГ „Илия Бешков“ в Плевен. Навръх Велика сряда Специализираният музей за резбарско и зографско изкуство – Трявна разкри част от ценностите си пред плевенчани.

Присъстващите имаха възможност да чуят любопитни факти за тревненското изкуство и колекцията от куратора на изложбата и главен уредник на музея – Люба Цанева. Тя направи словесна разходка из 19 век, когато зографското изкуство е процъфтявало, сподели любопитни факти за методите на изработка и създаде атмосфера на истинско майсторско ателие.

„Уникалното на тази изложба е, че тя представя процеса на създаване на иконата, защото в България много музеи и галерии имат колекции с икони. С икони трудно можем да изненадаме някого, но това, което е богатството на нашия музей и Трявна като един такъв изключително оживен иконописен център през Възраждането, е богатата колекция от зографски рисунки, копирки, тефтери, инструменти, с които са работили майсторите, и всичко това, което всъщност създава атмосферата на зографското ателие“, сподели за ИнфоПлевен Люба Цанева.

изложба тревненски майстори 3

„Това, което определя като различен занаята от останалите, е неговият фамилен характер. Това, че той се предава по наследство от баща на син в рамките на шест иконописни фамилии“, разказа още тя. В изложбата са представени предимно двете най-добри фамилии – Витановците и Захариевците. „Именно от тях имаме най-много наследени белези през времето, докато някои от останалите работят или по-сериен тип икони, или други“, обясни още кураторът.

изложба тревненски майстори 18

Колекцията представя над 80 експоната, повечето от които са от 19 век, когато е разцветът на иконописната школа. „Някои от тях са наистина уникални – особено инструментите, които имат своя специфика. Например зографското мюрие, което представлява идеално загладен ахатов камък, с който се предава блясък на иконата, зографският зъб, тривит, тумбе и т.н., които можем да видим само в една такава изложба“, сподели още уредникът на музея. Тя допълни, че в над 700 населени места са открити следи от тревненските зографи, но и до ден днешен се намират нови и нови.

изложба тревненски майстори 16

Изложбата ще остане на разположение на плевенчани  до 10 юни в ХГ „Илия Бешков“.

Следваща Предишна
изложба тревненски майстори
изложба тревненски майстори 17
изложба тревненски майстори 14
изложба тревненски майстори 15
изложба тревненски майстори 13
изложба тревненски майстори 11
изложба тревненски майстори 12
изложба тревненски майстори 10
изложба тревненски майстори 9
изложба тревненски майстори 8
изложба тревненски майстори 7
изложба тревненски майстори 6
изложба тревненски майстори 5
изложба тревненски майстори 4
изложба тревненски майстори 2
изложба тревненски майстори 1
Следваща Предишна

 

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...