Акценти
Начало / Здравеопазване / Университетската болница започна подготовка на специалния бункер за линейния ускорител

Университетската болница започна подготовка на специалния бункер за линейния ускорител

В УМБАЛ – Плевен е започнала подготовката на бункера за линейния ускорител, който се очаква да бъде поставен до края на 2013 година, научихме от д-р Наташа Манева, изпълнителен директор на  Университетската болница. Високотехнологичната апаратура за лъчелечение на онкоболни плевенското лечебно заведение ще закупи с финансовата подкрепа на Министерството на здравеопазването.  Д-р Манева уточни, че болницата ще разчита отново на помощ от здравното министерство за закупуване и на съпътстващата апаратура към линейния ускорител.

Паралелно с подготовката на бункера в болницата се извършват и строително-ремонтни дейности по спечеления проект по Оперативна програма „Регионално развитие”  за обновяване на помещения и закупуване на апаратура за профилактика, диагностика и лечение на онкоболни. Общата стойност на проекта е за 6 млн. 500 хил. лв. Болницата е получила чек от зам.- министър Десислава Димитрова за строително-монтажна дейност на стойност 500 000 лева. Оставащата сума по проекта е за закупуване на апаратура, която включва компютърен томограф, ядрено – магнитен резонанс, мамограф, комбайн за лабораторни изследвания. „Всичко това ще помогне здравната услуга, която предлагаме, да бъде още по – професионална“, подчерта д-р Манева.

В рамките на проекта в болницата се работи и по осигуряване на достъпна околна среда, като се изграждат подходи към два от входовете на болницата.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...