Акценти
Начало / Общество / Умисъл е сред най-честата причина за пожари през месец май

Умисъл е сред най-честата причина за пожари през месец май

пожарна-нови-коли

През месец май 2014 година служителите от районните служби за пожарна безопасност и защита на населението (РСПБЗН) и група „Спасителна дейност (ГСД)” към ОУПБЗН – Плевен са взели участие в гасенето на 63 пожара и са участвали  81 аварийно-спасителни дейности.

Анализът на възникналите през месеца  произшествия показва, че най-често пожарите са причинени от късо съединение или умисъл. А най-голям брой пожари с материални щети, са възникнали в отраслите транспорт, жилищно стопанство и търговия.

През отчетния период  служителите, осъществяващи държавен противопожарен контрол и превантивен контрол  са извършили  506 проверки за спазване на правилата и нормите за пожарна безопасност при проектиране, строителство и експлоатация на обекти. Съставени са 5 акта за установяване на нарушения на правилата и нормите за пожарна безопасност.

Извършени са и 11 комплексни и 5 контролни проверки на обекти, работещи и съхраняващи опасни вещества.  За резултатите от извършените проверки са съставени 7 констативни протоколи и 9 констативни акта с 19 предписания.

Проверени са също и 125 потенциално опасни водни обекти, като участъци от диги, проводимост на реки, мостове, кейова стена, напоителни и отводнителни канали. Проверките са извършени по заповед на областния управител на област Плевен. За резултатите от извършените проверки са съставени 74 междуведомствени констативни протокола. Служителите на пожарната са участвали  в 39 проверки в частни и общински имоти, пострадали след проливните дъждове в общините Искър, Пордим и Долна Митрополия.  За резултата от извършените проверки са съставени 3 констативни протокола. С три протокола са завършили и трите проверки, извършени по сигнал за радиационно замърсяване в района на село Брестовец.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...