Акценти
Начало / Общество / Удължен е срокът за набиране на резервисти

Удължен е срокът за набиране на резервисти

До 5 октомври е удължен срокът, до който могат да се подават молби за попълване доброволния резерв на Българската армия, научихме от подполковник Стоян Стоянов, началник на Военно окръжно управление – Плевен. Досега във Военното окръжие са подадени 40 молби.

Вакантните длъжности за поделението в Белене, което единствено в  Плевенска област набира резервисти, са общо 45.  Обявените места са за командири на отделения, специалисти по взривни технологии и неутрализиране на боеприпаси, механик-водачи на верижна техника, шофьори, началник на електространция, сапьори.

За част от обявените места  е необходим сертификат за достъп до класифицирана информация. Кандидатите трябва да удостоверят още, че имат чисто съдебно минало и да декларират, че желаят да бъдат приети на служба в доброволния резерв с по-ниско военно звание от досега притежаваното от тях. Освен това, кандидат-резервистите трябва да са съгласни да бъдат включвани в операции или мисии извън страната.

До края на годината армията трябва да се попълни с 400 резервисти, а според генералния план до края на 2014 година тяхната бройка трябва да достигне 3 400 души. Очаква се те да струват на бюджета около 12 млн. лв.

Близо 1 000 лв. годишна заплата ще получават записалите се в резерва. Отделно от това, те ще получават командировъчни и ако бъдат изпратени на мисии зад граница.

Центърът за подготовка на резервисти ще бъде в Плевен.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...