Акценти
Начало / Общество / Удължават до 30 юни извънредната епидемична обстановка

Удължават до 30 юни извънредната епидемична обстановка

Извънредната епидемична обстановка в страната да бъде удължена с 15 дни реши правителството днес.  Натрупаните до момента данни в страната сочат, че въведените мерки по отношение на ранно откриване, изолиране и лечение на заболели, както и своевременно откриване и карантиниране на контактни лица спомогнаха за локализиране и ограничаване разпространението на заболяването до местни епидемични взривове. Прилагането на противоепидемични мерки допринесоха за забавяне развитието на епидемията от COVID-19 в страната и намаляване на натиска върху системата на здравеопазването, се казва в прессъобщение от правителственото заседание днес.

Уточнява се още, че „удължаването на извънредната епидемична обстановка ще спомогне, чрез прилагане на временни противоепидемични мерки, вкл. и карантина на влизащи в страната лица, да се забави и ограничи разпространението на епидемията от COVID-19, да се създаде устойчивост на прилагането на основните мерки, да се подобри готовността на здравната и социалната система за реакция при последваща вълна и да се създаде възможност за промяна в обхвата и съдържанието на мерките при поява на нови научни данни за причинителя, пътищата на предаване, начините за предпазване и лечението”.

На брифинг по-късно министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обясни, че няма нови мерки, които да се прилагат.  Продължава да действа временното ограничаване на влизането на граждани на трети страни на територията на страната, с изключение на няколко балкански страни – Черна гора, Босна и Херцеговина и Сърбия. За останалите страни се очаква общо европейско решение. Очакванията границите да бъдат отворени най -рано от 1 юли.

Остават изискванията за социална дистанция, хигиена на ръцете, дезинфекция. Носенето на маски ще е препоръчително в закрити обществени места, но ще е задължително в обществения транспорт.

Предвижда се в закрити места пълняемостта да е 50% – или заемане на местата през една седалка.

Министър Ананиев допълни още, че със следваща негова заповед ще отпадне ограничението между 8.30 и 10.30 ч. магазините да се посещават само от хора над 60-годишна възраст.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...