Акценти
Начало / Общество / Удостоиха четирима със званието Почетен гражданин на град Левски

Удостоиха четирима със званието Почетен гражданин на град Левски

Със званието „Почетен гражданин на град Левски и населените места, съставни на общината” за заслуги бяха удостоени четирима жители на града и общината днес. На Тържествената сесия на Общински съвет – Левски председателят на местния парламент Дочко Дочев представи мотивите за това решение, което бе посрещнато с аплодисменти от всички.
Почетните звания са посмъртно за Венцислав Тулешков – художник и Ганчо Колев – общественик, за Людмила Радкова – народна певица и за Даниела Радкова – народна певица.
Венцислав Тулешков получава посмъртно званието за високи постижения в художественото творчество, като творец, чиято дългогодишна дейност и цялостно творчество са изиграли важна роля в духовния живот на град Левски и населените места от общината, за създадените от него творби, обогатили националната културна съкровищница и спечелили изключително престижни национални и международни награди и конкурси. Приживе е направил десетки самостоятелни изложби и над 100 групови и общи изложби. Има самостоятелни изложби в Белгия, Франция и Кипър. Негови картини притежават Националната художествена галерия – София, Художествените галерии в Плевен, Габрово, Сливен, Добрич, Каварна и много частни колекции.
Посмъртно със званието е удостоен и Ганчо Колев за последователната си и дългогодишна работа, дала началото и допринесла за съвременния облик на Левски с изграждането и оформлението на централната паркова и пешеходна зона на града и много други значими инфраструктурни, производствени обекти и обществени сгради на територията на общината.
Сестрите Людмила и Даниела Радкови са удостоени със званието за високи постижения в художественото творчество. Сестри Радкови имат създадено име в целия свят, особено в Европа и на Балканите, където имат издадени музикални дискове със световноизвестни изпълнители като Йоргос Даларас и Алкистис Протопсалти (Гърция), Сезен Аксу (Турция), Здравко Чолич (бивша Югославия ), Кая (Полша) и др. Людмила и Даниела Радкови са солистки и вокалистки по време на концерта, отбелязващ Солун като Европейска столица на културата през 1997 г. Сестрите са сред изпълнителите на музиката във филмите „Ъндърграунд” (реж. Емил Кустурица), „27 откраднати целувки” (реж. Нана Джорджадзе) и др. Двете са изпълнителки и актриси във филма „ Музика за сватби и погребения” на режисьора Уни Страуме (Норвегия).
Почетният знак и почетната грамота за удостоените със званието „Почетен гражданин на град Левски и населените места, съставни на общината” с думи на благодарност получиха Гергана Тулешкова – дъщеря на Венцислав Тулешков, Маргарет Трайкова – дъщеря на Людмила Радкова и Лиляна Живкова – майка на народните певици, Росица Рангелова – дъщеря на Ганчо Колев.

почетен знак Левски

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...