Акценти
Начало / Икономика / Увеличиха парите за сметосъбиране и сметоизвозване

Увеличиха парите за сметосъбиране и сметоизвозване

Със 7.8%  беше увеличена цената, плащана за сметосъбиране и сметоизвозване в община Плевен. Решението беше гласувано от Общинския съвет вчера

От фирма „А. С. А. България“ ЕООД -София, ангажирана с тази дейност съгласно договор от 1999 г., поискаха увеличение от 12.9%.  Като се мотивираха с това, че през последните две години цената не е променяна, а през това време дизеловото гориво е поскъпнало с 39 на сто, в същото време инфлацията е над 7%.

Кметът проф. Димитър Стойков каза, че поисканото увеличение е неприемливо, предвид финансовото състояние на Община Плевен. Той предложи дебатът за увеличение на цената да се води в границите между 8 и 10 %.

В последвалата дискусия д-р Йордан Георгиев от ГЕРБ попита отразява ли е цената на „А. С. А. България“   това, че през последните години населението на града е намаляло, което предполага и  по-малко количество на боклука.  От фирмата отговориха, че цената за сметосъбиране и сметоизвозване не е обвързана с количеството на боклука, а единствено с броя на съдовете за смет и периодичността на тяхното обслужване. Стана ясно още, че през последните години в града са поставени допълнително 300 контейнера за отпадъци, които не са обвързани с договора.

Съветници припомниха, че досега фирмата винаги е проявявала разбиране към Община Плевен и разчитат този дух на толерантност да продължи.

В крайна сметка съветниците приеха с 29 гласа „за” предложението на Мартин Митев от ГЕРБ увеличението на цената за сметосъбиране и сметоизвозване да е със 7.8 на сто. Четирима от съветниците гласуваха „въздържал се”.

До момента Община Плевен плащаше над 300 000 лв. месечно за чистотата.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...