Начало / Здравеопазване / Увеличен е броят на аптеките, които ще обслужват ветераните

Увеличен е броят на аптеките, които ще обслужват ветераните

С промените в наредбата за отпускане на медикаменти за ветераните от войните, които влязоха в сила от 1 септември тазигодина, са се увеличили аптеките в община Плевен, сключили договор за работа по наредбата. Това съобщи днес на пресконференция директорът на РЗОК – П.евен Мартин Митев.

Досега медикаментите за ветераните се плащаха чрез общините, а от началото на септември това ще става чрез здравните каси в страната. Те пък ще си възстановяват сумите от Агенцията за социално подпомагане.

РЗОК – Плевен вече е подписала договори с 33 аптеки в областта, които ще отпускат медикаменти на ветераните, информира още Митев. От тях 20 са в община Плевен, а до началото на август тази година са били само 4. Голям интерес за предоставяне на тези мадекаменти са проявили и големите аптечни вериги, като 21 от договорите са сключени именно с тях, стана ясно на пресконференцията.

Аптеките, които досега са отпускали медикаменти на ветерани, но все още не са получили парите си от общините, ще могат да ги получат от здравната каса.

По разчети на Община Плевен годишно необходимата сума за покриване на разходите за медикаменти за ветерани е около 40 000 лв. Това е сума, която няма да затрудни бюджета на касата, докато средствата ни бъдат възстановени от Агенцията за социално подпомагане, обясни Митев.

Промените в наредбата  не касаят досегашният ред, по който ветераните са получавали медикаментите си. За един месец те имат право на не повече от три рецепти, като във всяка една могат да се изписват не повече от три медикамента, без ограничения за диагнозата. Като рецептата с медикаменти за остри заболявания е валидна 15 дни, а за хронични заболявания – 30 дни. Ветераните нямат право на същите медикаменти, отпускани по общия ред от  здравната каса.

Важно е да се знае, че с промените в сила от 1 септември общопрактикуващите лекари вече ще изписват лекарствата за ветераните от войните не на обикновени рецепти, както досега, а на рецептите за работа със здравната каса.

По данни на НЗОК в Плевенска област ветераните от войните  са 405. Най-възрастният от тях е роден през 1912 г. и през месец ноември ще навърши 100 години.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...