Начало / Образование / Увеличението на учителските заплати се оказа различно от обещаното

Увеличението на учителските заплати се оказа различно от обещаното

Упорито коментираното увеличение на заплатите на учителите от 1 октомври се оказа много далеч от обещаното. Вчера синдикатите са подписали Анекс към Колективния трудов договор, в който е заложено увеличение от едва около 5%, научихме от Боряна Генова, председател на КТ „Подкрепа” в Плевен. Процентите ще са различни за учебните заведения, тъй като отново „ножът и хлябът” са в ръцете на общините, през които ще мине финансирането. Средствата ще се разпределят на база брой ученици, делегирани бюджети и т.н. Именно това трябваше да бъде избегнато с подписването на този Анекс, но за съжаление то отново не се случи.

Припомняме, че през последните два месеца версиите за увеличенията на учителските заплати преминаха през различни трансформации. От над 12,5% (една от най-тиражираните версии), през вариантите от между 7 и 8 %, ако средствата за заплати се разпределят по равно между целия персонал, и около 10%, ако касаят само преподавателите, до твърдо увеличение от 70 лева за всички и получаване само на еднократни бонуси. До тези спекулации се стигна след като бе съобщено за допълно финансиране в размер на 20 млн.лв. за средното образование, с което да бъдат финансирани заплатите на работещите в сферата през последното тримесечие, т.е от месец октомври нататък. За да продължи след края на годината изплащането на по-високото възнаграждение, бяха определени 96 млн. лв. от бюджета за 2016 г.

За непедагогическия персонал увеличението от 1 октомври трябваше да бъде около 3,5-3,7%, но всъщност и то едва достига скромните 3%.

Очаква се до края на деня или утре най-късно Анексът да бъде публикуван официално. Той ще бъде в сила най-рано до месец юни 2016 година, когато условията по Колективния трудов договор ще бъдат преразглеждани. До тогава обещаното увеличение на заплатите на учителите ще се различава значително от реалното и отново няма да бъде по равно за всички.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...