Акценти
Начало / Здравеопазване / Увеличават се случаите на лаймска болест и марсилска треска

Увеличават се случаите на лаймска болест и марсилска треска

През първите шест месеца на тази година са регистрирани 9 случая на лаймска болест в област Плевен и три случая на д-р Бонеслав Боневмарсилска треска. В сравнение със  същия период на миналата година има увеличение на заразените с тези заболявания, коментира д-р Бонеслав Бонев, началник отдел „Противоепидемичен контрол” към РЗИ – Плевен. За шестте месеца на 2013 г. в областта са били регистрирани 6 случая на лаймска болест и нито един на  марсилска треска.

Тримата новозаразени с това заболяване, което се причинява при ухапване от кучешки кърлеж, са регистрирани през месец юни. Заболелите са от Плевен, Червен бряг и Дисевица. Д-р Бонев подчерта, че за бързото излекуване е необходимо веднага да се търси лекарска помощ при проява на характерните симптоми – втрисане, висока температура, отпадналост, мускулни и ставни болки. На мястото на ухапването при половината заразени се появява тъмно петно,покрито с коричка и диаметър 0.5-2 см.Към 3-я – 4-я ден се появява характерен обрив-отначало петнист,а после и пъпчест,който се разпостранява по цялото тяло.

През месец юни в отдел „Противоепидемичен контрол“ са регистрирани общо 65 заразни заболявания, които са с близо 20 по-малко в сравнение с предходния месец.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...