Акценти
Начало / Образование / Увеличаване на парите за образование и мандатност на школските директори поискаха от Независимия учителски синдикат

Увеличаване на парите за образование и мандатност на школските директори поискаха от Независимия учителски синдикат

На  4 и 5 октомври Плевен беше домакин на Х Национална конференция на Независимия учителски синдикат.   Гости на висшия форум на НУС бяха главният секретар на МОН – Албена Михайлова, главен експерт в Дирекция „Квалификация и кариерно развитие”-  Лазар Додев, началникът на РУО –Плевен  Албена Тотева, вицепрезидентът на КНСБ – Пламен Нанков, представители на социалните партньори от СО към КТ”Подкрепа, СБУ, Съюз на работодателите в системата на народната просвета, зам областен управител, зам. кмет на Община Плевен. За делегатите и гостите пяха и танцуваха малките ученици от ОУ ”Валери Петров” и ученици от НУИ”Панайот Пипков”.

Във встъпителното слово председателят на НУС отбеляза, че „…като единна и утвърждаваща се организация, приела и прилагаща принципите на европейския синдикализъм за защита на трудовите, социалните и професионалните права на работещите в системата на средното образование, следва да продължим да се развиваме. И с голямата отговорност, която носим да реагираме гъвкаво и откликваме адекватно на обществените потребности и на очакванията на хилядите си членове.”

Начертани бяха  основните предизвикателства и задачи за бъдещата дейност на Независимия учителски синдикат. Сред тях са: социалният диалог за формиране на образователни политики в страната да мине на по-високо ниво и да се създадат предпоставки и възможности за партньорство между професионалното образование и бизнеса. Синдикалистите си поставиха за цел парите за образование да бъдат поне 6% от БВП, като в същото време поставят въпроса за нова политика за подбор, ценз и назначения на директорите в системата на средното образование със задължителното участие на представителните синдикати и въвеждане на мандатност на директорите на образователните институции.

Делегатите преизбраха председателя Аспарух Томов за нов мандат. В Националното ръководство бе преизбрана и Искра Арабаджиева, председател на РКС на НУС – Плевен.

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...