Начало / Образование / Ген. Константин Попов в Долна Митрополия: От 1 януари 2020 г. България ще има свое Висше военновъздушно училище

Ген. Константин Попов в Долна Митрополия: От 1 януари 2020 г. България ще има свое Висше военновъздушно училище

Народните представители от Комисията по отбрана проведоха изнесено заседание в Долна Митрополия във факултет „Авиационен“ на Националния военен университет „В. Левски“. Депутатите изслушаха заместник-командира на ВВС бригаден генерал Петьо Мирчев, който говори по темата „Изграждане на взаимодействието между ВВС и ВВУ – обективна необходимост и възможности за реализация“. Заместник-началникът на НВУ „В. Левски“ по ВВС полк. д-р инж. Ивайло Ангелов запозна депутатите с плана и практическите стъпки за възстановяване на Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия.

Членовете на Комисията по отбрана разговаряха с личния състав във факултет „Авиационен“ и разгледаха учебно-материалната база, където се обучават курсантите.

Извървяхме дълъг път, но важното е, че от 1 януари 2020 г. България ще има свое Висше военновъздушно училище, заяви ген. Константин Попов в Долна Митрополия. Това, което зависи от Народното събрание, е направено, подкрепа за възстановяването на школата в Долна Митрополия са заявили и премиерът, и правителството, отбеляза пред журналисти председателят на парламентарната комисия по отбрана.

Необходима е движеща сила и затова ми се иска енергията, с която беше дадено началото, да я видя тук, защото само така ще можем да привлечем качествени и мотивирани кадри, от които българските военновъздушни сили (ВВС) имат нужда, коментира ген. Константин Попов. Бъдещето на ВВС е свързано с хората, които ще излязат оттук и нашата голяма цел е да направим българска авиационна школа, допълни още той.

По думите на председателя на Комисията по отбрана придобиването на самолет Ф-16 е голямо предизвикателство. На въпрос за сделката за самолета ген. Константин Попов отговори: „Това, че сделката е необратима, е чудесно. Армията се нуждае от стабилна и ясна посока за години напред.“

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...