Акценти
Начало / Общество / Трябва да заявим откровено, че не можем да приемаме повече бежанци, смята експрезидентът Георги Първанов

Трябва да заявим откровено, че не можем да приемаме повече бежанци, смята експрезидентът Георги Първанов

Георги Първанов

Според експрезидента Георги Първанов големият въпрос сега е да бъде заявено откровено, че България не може да приема повече бежанци. „Това не означава да затворим вратата, а да кажем честно, публично, от високо място, че сме изчерпали капацитета си и че по-нехуманно би било да ги приемаме и да няма къде да ги настаним, отколкото да заявим подобна позиция”, обясни той.

Във връзка с ескалиращото напрежение около бежанците Георги Първанов подчерта, че решението за справяне с проблема „трябва да бъде намерено от правителството в диалог с хората и с местната власт”.

По другия актуален въпрос – случаят с Христо Бисеров, Първанов коментира, че той хвърля сянка  върху  и без това крехкия авторитет на парламента. „Ерозира идеята за парламентаризма, за политиката изобщо. Надявам се всичко и от гледна  точка на прокуратурата, и от гледна точка на политиците да бъде изяснено пред хората, за да има максимална прозрачност. Но към момента има дефицит на информация, затова не може много да се коментира”, обясни Георги Първанов.

Според него има  позитивен факт – вижда се, че вече няма недосегаеми, че прокуратурата пипа здраво и това трябва да е за урок на  всички, които се занимават с управление и полика. Като допълни, че е важно реакцията да бъде не просто бърза, а и ефективна.

Защото „катастрофира политическия модел и това е големият  въпрос, върху който трябва да разсъждаваме”, подчерта Георги Първанов.

Днес той беше гост на празника на село Коиловци.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...

Един коментар

  1. Вачко Пачков

    Все пак и политик от запаса , каза нещо . .