Акценти
Начало / Общество / Коиловци отбеляза празника си щедро обляно от слънце и с много приятели

Коиловци отбеляза празника си щедро обляно от слънце и с много приятели

Коиловци

По традиция в  края на стопанската година в плевенското село Коиловци отбелязват своя празник. От ранна сутрин площадът на селото се изпълни с хора, зазвуча музика в очакване на гостите. А коиловчани посрещнаха много гости  и приятели. Сред тях имаше и много официални гости – народните представители Румен Петков и Петър Дулев, експрезидентът Георги Първанов, областният управител Илиян Йончев, главният секретар на областта Емил Димитров

Коиловци.

Съвсем не е случайно, че Коиловци отбелязва празника си когато работата на полето е приключила. „Коиловчани се славят с трудолюбието си. Нашите предци са си позволявали да празнуват, когато са прибрали реколтата в хамбарите, изорали са нивите, положили са семето за следващата реколта. Така е и досега”, каза при откриването на празника кметът на селото Красимир Иванов.

С основателна гордост той припомни, че през годините неговите съселяни неведнъж са били в клуба на високодобивниците. „Най-силните земеделски години са били между 1989-1991 г., когато сме имали по 700 кг от декар добив от пшеница и ечемик, а от царевица – близо тон за декар”, припомни славни години Красимир Иванов, когато Коиловци често е национален първенец.

Тази година Коиловци отбелязва 340 години от първите писмени сведения за селището. В землището на селото са разкрити две праисторически селища, оттук е минавал и староримски път, имало е късноримска крепост. Плевенските археолози са описали осем тракийски могили, разкрити около Коиловци.  Всичко това е свидетелство, че земята, на  която днес е селото, се е обитавала от векове.

Днес в Коиловци живеят малко над 1 000 човека. Над половината от тях са хора в активна възраст. Въпреки, че през 2008 г. училището в селото е закрито, кметът е спокоен за бъдещето му, защото децата на Коиловци учат в две от най-добрите училища в Плевен, докъдето се извозват с автобуси.

Красимир Иванов е сигурен за бъдещето на Коиловци, защото е убеден, че докато има работа, селото ще има бъдеще. А в Коиловци работа има – и в селското стопанство, и в кооперацията. „Само тази година в нея бяха наети на работа 160 човека – както възрастни хора, така и млади хора. Всички студенти бяха  назначени през лятото в кооперацията, за да си помогнат. Кооперацията издържа и футбола. Неслучайно при временното класиране отборът на Коиловци е на първо място”, разказа още кметът.

Коиловци

На славните години на коиловските земеделски производители е посветена фотоизложбата, открита днес. Тя съдържа 20 снимки, които разказват историята на селото от 30-те до 50-те години на миналия век.  Неин автор е Цветан Колев. По-късно беше представена и видеолетопис  на различни народни обичаи.

„Радвам се, че традициите при вас са живи и се предават от поколение на поколение. Заслужавате адмирации за това, че продължавате да поддържате кооперацията си сред първенците в странтаа. Радвам се, че въпреки тежката, остра криза в страната, тук при вас се опитвате не просто да оцелявате с усилията на кмета, но и да давате шанс на по-младите и възможност за достойно съществуване на вашите бащи и майки”, каза в поздрава си експрезидентът Георги Първанов.

След официалната част сборът на Коиловци продължи с пълна сила и с изпълнения на Северняшкия ансамбъл.

Северняшки ансамбъл

Коиловци

Коиловци

Коиловци

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...

Един коментар

  1. KRASIMIR KIRILOV

    AZ SAM OT KOILOVCI I VSI4KO SVARZANO S NEGO ME INTERESUVA JIVO .STE RAZGLEDAM S INTERES IZLOJBATA NA SNIMKI V KMETSTVOTO.