Акценти
Начало / Икономика / Трудови инспектори са извършили над 1300 проверки в 911 фирми в областта през миналата година

Трудови инспектори са извършили над 1300 проверки в 911 фирми в областта през миналата година

През 2018 г. инспекторите от Областна дирекция „Инспекция по труда” – Плевен са извършили 1353 проверки в 911 фирми в област Плевен. Това около 30 процента от регистрираните на територията на областта фирми, като вниманието на инспекторите е било насочено към тези, в които има по-голям брой наети лица, коментира днес на пресконференция Борис Петков, директор на Инспекцията по труда в Плевен.

По време на проверките са констатирани 4 931 нарушения, като половината от тях са свързани с неспазване на трудовото законодателство, а останалите се отнасят до нарушения на безопасните здравословни условия на труд.

За 56 000 лв. са издадените 153 наказателни постановления през 2018 г. По стари актове за административни нарушения са събрани 300 000 лв.

През годината са издадени 163 акта и са издадени над 4 900 предписания.От издадените актове 48 са за наети лица без трудов договор. Борис Петков посочи, че има леко завишаване в броя на тези  актове, но според него, не може да става дума за тенденция.

Въпреки това през тази тази година един от приоритетите в работата на трудовите инспектори ще е именно контролът върху предприятия, рискови за наемане без трудов договор. Най-често това са предприятия с дейност в областта на услугите, строителството и селското стопанство, посочи Борис Петков.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...