Акценти
Начало / Икономика / Над 5 800 са подадените заявления за безплатни винетки в област Плевен

Над 5 800 са подадените заявления за безплатни винетки в област Плевен

До момента в Регионална дирекция „Социално подпомагане” – Плевен са подадени 5 807 заявления за отпускане на безплатни електронни винетки. От тях 2 932 са приети в Плевен. Това съобщи директорът на РДСП- Плевен Светлана Георгиева.

Броят на подадените досега заявления за безплатни винетки е близо половината от отпуснатите през миналата година безплатни винетни стикери на правоимащи. За цялата 2018 г. отпуснатите безплатни винетни стикери са били 10 687.

Няма промяна в условията за получаване на безплатни винетки, уточни Георгиева. Правоимащи са  лица с 50 и над 50 на сто намалена работоспособност или вид и степен на увреждане и лица или семейства, отглеждащи деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст.

За получаване на безплатна електронна винетка правоимащите трябва да подадат заявление в дирекция „Социално подпомагане“ на Агенцията за социално подпомагане по постоянния си адрес. Има възможност това заявление да бъде подадено и чрез упълномощен представител, но пълномощникът трябва да представи пълномощно с нотариално заверен подпис. Към заявлението се представя копие от ТЕЛК или НЕЛК, ако такова вече не е налично в съответната дирекция „Социално подпомагане”.

Лицата с увреждания имат право да получат безплатно една едногодишна винетка за един собствен или съпружеска имуществена общност лек автомобил. В последната хипотеза се касае за автомобил придобит по време на брака, който е собственост на двамата съпрузи.

Правоимащите могат да проверят дали имат отпусната електронна винетка чрез бутон „Проверка на електронна винетка на правоимащите лица“ на сайта на Агенцията за социалното подпомагане .

Дирекциите „Социално подпомагане“ обработват и одобряват документите в 7-дневен срок от подаването им, след което ги предоставя по електронен път чрез защитен канал на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

 

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...